Podrška povratnicima u Varešu

Vlada Srpske dala 50 hiljada KM za obnovu puteva

  • 05.08.2018. 17:05

Vlada Republike Srpske izdvojila 50 hiljada KM opštini Vareš za popravku putne infrastrukture kako bi se Srbi povratnici mogli vratiti na svoja predratna ognjišta, izjavio je pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić.

On je naveo da Vlada Republike Srpske u svim prilikama pokušava da pomogne povratak Srba na njihova prijeratna ognjišta u Federaciji BiH. 

Grajić ističe da povratak u FBiH ide sporo, posebno srpskog življa, čak sporije i teže nego kada je riječ o povratku Hrvata i Bošnjaka u Srpsku. 

"To je veliki problem. Imamo Aneks sedam, koji govori o velikom povratku na nivou BiH, a izgleda da on važi samo za povratak u Republiki Srpsku, ali ne i za Srbe u FBiH", rekao je Grajić, koji je danas prisustvovao osveštenju Crkve Svetog velikomučenika Pantelejmona u selu Brgule, opština Vareš. 

On kaže da se u FBiH vratilo pet do šest odsto povratnika, a u Republiku Srpsku 65 odsto, te da je Vlada Srpske za to izdvojila tri puta veća sredstva u odnosu na federalnu Vladu. 

Grajić je istakao da mnoge opštine u FBiH ne pomažu povratak Srba za razliku od opštine Vareš, koja je pokazala dobru saradnju, te dodao da je ključ problema u nadležnim ministarstvima na nivou BiH i FBiH. 

"Srbi moraju da traže sve ono što im pripada, a BiH mora da reaguje i pomogne im u povratku", naglasio je Grajić, te izrazio nadu da će taj proces krenuti u Brgulama, najviše zahvaljujući načelniku Zdravku Maroševiću. 

Grajić je podsjetio da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović uvijek govorili da Srbima, ma gdje živjeli, treba pomoći i da su oni vrijedni svakog poštovanja. 

Načelnik Vareša Zdravko Marošević rekao je da opština u posljednje dvije godine "pokušava da vrati život povratnicima, ne samo kroz pomoć u obnovi kuća, već i u duhovnboj obnovi".

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.