Na pumpama u RS

Vlada prihvatila: Gorivo jeftinije za pet pfeninga

  • 14.06.2018. 12:57

Gorivo u RS jeftinije je za 5 pfeninga, dogovor je ministarstva trgovine i turizma i distributera u RS koji je prihvaćen na Sjednici Vlade RS. 

Ministar Gluhaković poručuje da će cijene na pumpama širom RS biti od 2,11- 2,29 u zavisnosti od regije.

Gluhaković navodi i da će Vlada RS inicirati sastanak sa Vladom Federacije BiH i ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kako bi probali da pokrenu inicijativu da se smanji dio poreza koji država uzima na gorivo.

Rješenje zbog koga bi cijena goriva mogla da padne na ispod dvije marke jeste smanjenje akciza poručuje Gluhaković, odnosno suspendovanje akciza usvojenih u januaru ove godine. Takođe, poručio je da će tražiti od federalnih distributera goriva da razmotre da razmotre kupovinu nafte u Rafineriji nafte Brod.

On je podsjetio da je gorivo u Srpskoj najskuplje bilo 2012. godine kada je litar koštao 2,62 KM.

Gluhaković je istakao da u Republici Srpskoj nema monopola i istih cijena goriva jer svaki distributer sam odlučuje koliko će ih sniziti, te najavio da će od distributera iz FBiH tražiti da razmotre kupovinu goriva u Rafineriji nafte Brod da bi bilo jeftinije jer ga sada nabavljaju u inostranstvu.

On je podsjetio da Vlada Republike Srpske u ovom slučaju radi na osnovu Zakona o trgovini, Zakona o regulisanju cijena i uredbe koja se odnosi na ograničavanje marži u prometu robe i usluga.

"Ovo su tri dokumenta na osnovu kojih radimo i možemo da utičemo na određene cijene proizvoda i usluga u slučajevima proglašavanja elementarnih nepogoda. Kada govorimo o cijenama goriva od 2011. do 2018. godine, onda je vidljivo da je najskuplje bilo krajem 2012. kada je litar koštao 2,62 KM. Kako je padala cijena barela nafte na svjetskom tržištu, tako su i cijene goriva smanjivane. Sada je cijena barela 74 dolara, a cijena goriva 2,01 KM", kaže Gluhaković i napominje da će Vlada pratiti kretanje cijena goriva na domaćem i svjetskom tržištu.

On je naveo da je razgovarao danas sa distributerima, ali i prevoznicima da bi se sagledalo sa kakvim se problemima suočavaju.

"Kada je riječ o prevoznicima oni saobraćaj zaustavljaju samo na četiri mjesta u Srpskoj - Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru i Gradišci. Zašto to rade, ne znam, a mene i Vladu to ne treba da interesuje. Nažalost, to radi neko ko je dobio prevozna sredstva od Vlade i Robnih rezervi i nije korektno da ima ovakav odnos i ne gleda interes društva i građana", istakao je Gluhaković.

Govoreći o izvozu šumskih drvnih sortimenata, Gluhaković kaže da će se pokušati još jednom da nivo BiH zabrani izvoz.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.