Premijer Republike Srpske

Vlada donirala 30.000 KM Domu "Rada Vranješević"

  • 07.10.2019. 16:06

Premijer Republike Srpske Radovan Višković danas je, povodom Nedjelje djeteta, posjetio Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci i u ime Vlade donirao 30.000 KM za poboljšanje uslova života ove populacije.


"Uz pomoć Vlade Srpske i sredstvima Vlade Srbije, Dom će od 19. decembra imati vrtić, koji će djecu koja ovdje borave povezati sa drugom sa područja grada. Ustanova će tako obezbijediti i dodatna sredstva", rekao je Višković novinarima.

Prema njegovim riječima, u budžetu za 2020. godinu Vlada će, kroz resorna ministarstva, obezbijediti grant za Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević", što će ovoj ustanovi omogućiti da se potpuno posveti obrazovanju i vaspitanju djece da bi ona postala korisni članovi društva.

"Ovdje ima djece svih uzrasta, od beba do studenata. Lično ću se potruditi da svršeni student iz Doma koji obavlja pripravnički staž dobije zaposlenje jer je to dobar put za ostalu djecu da vide da svojim trudom i radom trebaju da kreiraju svoj život, da postanu ljudi koji će doprinositi razvoju Srpske", kaže Višković.

On je rekao da je došao da podrži rukovodstvo i zaposlene u ovoj ustanovi, te poručio da će Dom i dalje imati punu pažnju Vlade koja će učiniti sve da se djeci olakša život i radnicima omoguće normalni uslovi za rad.

Vladimir Kajkut, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević", rekao je da Vlada Srpske kao osnivač ustanove kontinuirano pomaže rad i da će današnja donacija biti iskorištena za poboljšanje uslova života štićenika.

"Ubuduće ćemo pružati nove usluge u skladu sa planom transformacije ove ustanove. Za Dan Doma - Svetog Nikolu otvorićemo vrtić za koji je Vlada obezbijedila 100.000 KM, a Srbija 100.000 evra, a biće namijenjen djeci iz Doma i lokalne zajednice s ciljem inkluzije u lokalnu zajednicu", precizirao je Kajkut.

On je dodao da će do kraja godine početi sa još nekim uslugama socijalne zaštite, među kojima je savjetovalište za štićenike Doma i njihove srodnike.

"U planu je i otvaranje prihvatilišta za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja", kaže Kajkut.

On je naveo da u Domu, kapaciteta 120 djece, boravi 70 štićenika.

Kajkut je rekao da Dom još nije dobio zvaničan odgovor gradskih vlasti na inicijativu za dodjelu stana za štićenike koji izlaze iz ove ustanove, a koristili bi ga godinu dana.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.