Pod zaštitom Uneska

Visoki Dečani - putokaz Srbima

10:21, 19.02.2020.
Izvor: Srna
Manastir Visoki Dečani jedna je od četiri srpske svetinje koje su pod zaštitom Uneska.

Svetinju je počeo graditi kralj Stefan Dečanski, a završio njegov sin car Dušan od 1327. do 1335. godine. Ovaj manastir je jedna od najstarijih, najočuvanijih i najvećih zadužbina Nemanjića, uz manastir Gračanicu, Pećku patrijašriju i Bogorodicu Ljevišku.

- Manastir je živa riznica našeg duhovnog, kuturnog i narodnog identiteta i vekovima je bio "usidreno sidro", koje je okupljalo naš narod, držalo u vjeri i tradiciji, da ne izgubi svoje ime - navodi Srni iguman manastira, arhimandrit Sava Јanjić.

Dečani to čine i danas, napominje iguman Sava i ističe da manastir Srbe podsjeća na ono što su bili, što jesu i što će biti.

- Samo ujedinjeni u svetosavskom duhu, onom koji su nam ostavili Sveti kralj i naši sveti preci, možemo se očuvati kao narod - smatra arhimandrit Sava Јanjić.

Podsjećajući da je manastir prolazio kroz teška vremena i uvijek "s vjerom u Boga" opstajao i nastavljao da služi narodu, arhimandrit Sava napominje da je srpski narod uvijek, kad god se gubila nada u Boga, imao teške padove i propadanja.

- Nadamo se da ćemo prebroditi i ove današnje teškoće, zajedno u solidanosti koju pokazujemo sa braćom i sestrama u Crnoj Gori jer gdje god "tijelo strada - svi smo jedno" - ističe iguman Visokih Dečana.

Navodeći da je manastir od ulaska mirovne misije UN na Kosovo i Metohiju 1999. godine u više navrata bio meta albanskih ekstremista, on napominje da je "sreća što svetinja nije paljena i što je danas sjajnija nego ikada".

Iguman Sava naglašava da Dečani, Ljeviška, Patrijaršija i Gračanica sijaju kao putokazi za budućnost.

Više stilova je primijenjeno tokom gradnje manastira, i gotika, i romanika, a krasi ga tradicionalno srpsko-vizantijsko slikarstvo.

- Romanički uticaj na naše kraljevske zadužbine prati se još od gradnje Studenice i zato taj svojevrsni zapadnjački spoljni izgled i unutrašnja istočna duša pokazuju-trasiraju sudbinu našeg naroda koji živi na razmeđi Istoka i Zapada, u dubini čuvajući svetosavsku pravoslavnu dušu - kaže iguman Sava.

Bratstvo manastira šalje živu poruku koju svojim životom svakodnevno projavljuje i pokazuje, a to je da se ostane i opstane na Kosovu i Metohiji.

- Ne prodajimo naša imanja, ne odlazimo sa zemlje koja je vijekovima Srbima bila rodna gruda. Držimo se naše pravoslavne vere, jedinstva i sloge, jer jedino sjedinjeni kao narod možemo da ostanemo i opstanemo, bez obzira šta nam moćnici ovog sveta dodjeljivali i kako se razvija opšta politička situacija - apeluje arhimandrit Sava.

On ukazuje da je Kosovo i Metohija bilo, jeste i biće duhovno biće srpskog naroda. "Kao što su i zidovi manastira videli brojna stradanja, ali su dočekali da sijaju nikad sjajnije no danas", ističe iguman Visokih Dečana.

- Tako će biti i sa našim narodom, ukoliko imamo vjeru, nadu i ukoliko smo sjedinjeni i složni - poručuje otac Sava.