Trebinje

Visok nivo Trebišnjice, zabranjeno kupanje

  • 14.08.2019. 19:19

Trebišnjica ove godine nije onakva na kakvu su navikli Trebnjci, mirna i tiha. Baš suprotno brza je, a nivo vode je visok.

Juče je odnijela i jedan život - muškarac koji je u vodu skočio u blizini Bregovačkog bazena nije se izborio sa snažnom rijekom. Kupanje u rijeci je odavno zabranje, a južnjaci kažu da ne pamte veću Trebišnjicu.

"Upozorenje je bilo deset puta do sada, ali to omladina ne poštuje. Niko ne poštuje zakon. Upozorenje je bilo da se ne smije kupati, voda je velika valovi vrtlozi i tako dalje".

"Trebalo bi malo više brige voditi, neko dežurstvo ovdje kod bazena staviti konopac. Nešto bi grad trebao uraditi za vrijeme turističke sezone".

"Opasno je i ja se ne kupam. Hlada je voda ove godine i zeznuto je za kupanje", istakli su građani.

I za ovaj problem je kriva havarija u HE Plat kod Dubrovnika kažu u HET-u. Vanredno stanje je mjesecima jer voda iz Bilećkog jezera nema kud. Trenutno se radi po usaglašenim planovima pa se sa brane ispuštaju veće količine vode.

Nivo rijeke Trebišnjice stalno se mijenja. U HET-u kažu da u toku dana kroz grad prođe oko 90 kubika vode u sekindi dok po noći puštaju oko 150 kubika u sekundi.

Od kada se Trebišnjica povećala krenula su i upozorenja da je opasna. U nadležnim preduzećima  kažu da su uradili sve da obavjeste Trebinjce i goste da ni slučajno ne ulaze u vodu.

"Od početka ove vanredne situacije na svim sredstvima informisanja smo apelovali, postavljali smo table da ljudi ne koriste Trebišnjicu ove godine za sportsko rekreacione svrhe, a to se misli na skakanje i kupanje u vodu pa čak i voženje čamaca. Temperatura vode je izuzetno niska, brzina je izuzetno velika, a još se i dodatno mijenja nivo", istakao je Duško Vujović, šef sektora za upravljanje vodama u HET-u.

"Na inicijativu nadležnih iz HET-a preduzeli smo brojne mjere u cilju obavještavanja stanovništva o zabrani i kupanju u rijeci Trebišnjici. U skladu sa tim postavili smo table upozorenja na brojnim prometnim lokacijama u gradu", naglasila je Marija Ninković, JP Ekologija i bezbjednost Trebinje.

Osim što je rijeka velika i brza i temperatura vode je niska, oko 12 stepeni. Zbog svega toga nadležni ponovo upozoravaju na opasnost Trebišnjice i ističu da je u gradu dosta kupališta koja su bezbjednija od rijeke.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.