"Djeca nam se rađala"

Višković: Podržati natalitet - zajednički zadatak svih

  • 12.09.2019. 18:36

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je podrška natalitetu u Srpskoj zajednički zadatak svih, da se djeca rađaju i da se time jača Republika i ostanak na ovim prostorima.

"Mi smo juče u Vladi Srpske imali jednu stručni analizu pitanja nataliteta u Srpskoj. Vlada će u narednom periodu na osnovu toga preduzeti sve potrebne mjere kako bi nas bilo više", rekao je Višković koji je danas na gradskom stadionu u Banjaluci prisustvovao zvaničnom početku kampanje "Djeca nam se rađala".

On je napomenuo da se neki način u posljednjih osam godina uspjelo zaustaviti pad nataliteta.

"Bili smo na nekom uravnoteženom nivou, ali to je daleko od onog što je potrebno za prostu reprodukciju. Nas je sad negdje oko 1,3, a trebalo bi bar 2,1 da bi bili na prostoj reprodukciji", rekao je Višković.

On je istakao da je u 2018. godini rođeno oko 230 djece više nego godinu ranije, naglasivši da su tome doprinijeli i efekti nekih prethodnih mjera Vlade Republike Srpske.

Višković je naveo da će Vlada Srpske nastaviti analizu nekih dosadašnjih mjera, neke će inovirati i fokusirati se na one koje će dati najbolje rezulate.

"Nadam se da ćemo izdvojiti dodatna sredstva, ali moramo biti iskreni da nije sve u finansijama nego ima nešto što treba dublje analizirati, a to je stvar naše svijesti i razumijevanja šta nam je dalje činiti", rekao je Višković.

Prvom revijalnom utakmicom - između ekipa ljekara Univerzitetskog kliničkog centra i novinara "Sedma sila" na gradskom stadionu u Banjaluci danas je zvanično počela kampanja "Djeca nam se rađala", u organizaciji istoimene fondacije, s ciljem podizanja svijesti o značaju povećanja nataliteta u Republici Srpskoj.

Kampanju "Djeca nam se rađala" stanovnici Srpske mogu podržati pozivom na humanitarni broj 1432 i tako donirati jednu KM i dati doprinos povećanju nataliteta u Srpskoj.

Početak kampanje "Djeca nam se rađala" ozvaničen je puštanjem balona i prvim udarcem koji je na terenu izveo nekadašnji predsjednik Fudbalskog kluba "Crvena zvezda" Dragan DŽajić, uz prisustvo predsjednika fondacije "Djeca nam se rađala" Vlade Đajića. 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана