Višković: Monumentalni memorijalni centar mora biti izgrađen

  • 26.04.2020. 13:30

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da će institucije Srpske i Srbije učiniti sve da u narednom periodu u Donjoj Gradini bude izgrađen monumentalni memorijalni centar, jer ne smije biti zaboravljen ustaški zločin genocida u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

"Nalazimo se danas u Donjoj Gradini, 75 godina nakon proboja logoraša. Tadašnja Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ zločinački je ubijala ljude u sistemu koncentracionih logora samo zato što su pripadali drugim narodima - Srbima, Jevrejima i Romima", rekao je Višković novinarima na obilježavanju 75 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac i Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je naglasio da generacije koje vode i koje će voditi institucije Republike Srpske imaju obavezu da se okupljaju u Donjoj Gradini kako ne bi bilo zaboravljeno šta se dešavalo Srbima u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

"Sada se pokušava prekrojiti istorija i poražavajuće je da mlade ljude u Hrvatskoj skoro da i ne zanima šta je bilo u Jasenovcu. Institucije Republike Srpske i Srbije će nastaviti da obilježavaju ovaj događaj", dodao je Višković.

Prema njegovim riječima, u memorijalnom centru će biti izloženi dokumenti, stvari i sve što svjedoči o onome šta se desilo.

"Time ćemo podsjećati ganeracije koje dolaze šta se desilo u sistemu koncentracionih logora Jasenovac kako se više nikada ne bi ponovilo, ali ni bilo zaboravljeno", rekao je Višković.

Obilježavanju su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno- otadžbinskog rata, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Jastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.