Tehnička škola Gradiška

Više prakse, brže do posla

  • 10.04.2019. 19:35

Za učenike Tehničke škole iz Gradiške nema dileme - više prakse znači da će, nakon školovanja, biti spremniji za tržište rada. 

"Skoro 60 odsto sam naučio praktično. Pošto, drugo je teorija, u teoriji može biti svašta, ali dok se vi uživo ne susretnete s tim. Sve je drugačije." 
"Naša škola pretežno ima neki sporazum sa firmama, gdje mi idemo u te firme na praksu. Ja sam u jednoj firmi već godinu dana i zadovoljna sam time."
"Naša škola je nama pružila mogućnosti kakve do prije pet-šest godina nismo imali," kažu učenici tehničke škole. 

Srednje škole u Gradišci mogu se pohvaliti i novim smjerovima prilagođenim potrebama tržišta rada, poput tekstilnih tehničara - to je gradonačelnik rekao ministarki prosvjete i kulture koja je bila u posjeti. Rekao joj je i da grad, u saradnji sa lokalim privrednicima, radi na poboljšanju kvaliteta praktične nastave. Jedno lokalno preduzeće Tehničkoj školi doniralo je CNC mašinu za kojom se radi u učionici. 

"Tehnička škola u Gradišci je uvela dva nova zanimanja, CNC tehničar i Tehničar informacionih tehnologija, gdje već imamo kompanije koje žude za tim kadrovima i gdje će đaci koji završavaju te škole imati mogućnost da dobiju odmah posao," rekao je Zoran Adžić. 

"I to je upravo ono na čemu ćemo insistirati, u smislu upisnih politika po sistemu dualnog obrazovanja, odnosno spajanja teorije i prakse u izvođenju nastave, kako bismo nakon završene srednje škole imali kvalifikovan kadar i stručno osposobljen, da bi mogao automatski da se prilagodi potrebama privrednog društva i kompanije, odnosno tržištu rada," rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.  

Zadatak je da stvorimo uslove za školovanje adekvatnih kadrova i da im lokalna zajednica, u saradnji sa privrednicima, omogući zaposlenje, poručeno je iz Gradiške. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.