Za period od sedam mjeseci

Više beba u Doboju

  • 07.08.2019. 19:39

U prvih sedam mjeseci ove godine u dobojskoj bolnici na svijet su došle 722 bebe. U istom periodu prošle godine, rođeno ih je 598. Ljekare  raduje što  sa prvom nedjeljom avgusta imaju oko 750 poroda. 

Gordana Sredanović, Služba za ginekologiju i akušerstvo JU Bolnica Doboj,

"Imamo mnogo, ne mnogo više, imamo više u odnosu na prošlu godinu zadnji naš nekakav upoređivanje sa prošlom godinom skoro 90 porođaja više u odnosu na prošlu godinu“, kaže Gordana Sredanović, iz službe za ginekologiju i akušerstvo JU Bolnica Doboj.

Godišnje obave oko 1500 porođaja. Najmanje ih je bilo prije dvije godine – 1265, najviše 2009.  1586. Bebi bum u najavi hrabri višečlane porodice, ali kažu malo žena se odlučuje na četvoro ili više djece.

"Nažalost ne. To je mali broj u poslednje dvije godine 5 ili 6 osoba od kojih su već dvije 2 na putu da spremaju porodice na odlazak“, kaže Olivera Nedić, udruženje porodica sa četvoro i više djece. 

Dobojsko prodilište pokriva regiju. Derventsko više ne ispunjava uslove, pa i u tome treba kažu tražiti razloge dobre statistike. Šta god da je razlog, vijest o više beba je obradovala Dobojlije. Kažu, svi trebamo činiti više, da nas i bude više.

Do 2013. godine iz dobojske kase isplaćivane su jednokratne pomoći za svako treće i naredno rođeno dijete. Sada grad subvencioniše boravak u vrtiću za djecu iz višečlanih porodica. 
            

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.