Najugroženiji hronični bolesnici

Virus gripe hara Evropom, stigao i u Republiku Srpsku

  • 21.01.2019. 19:25

Visoka temperatura, umor, slabost u mišićima i glavobolja, ovo su neki od simptomi gripa koji hara Evropom, a nije zaobišao ni Republiku Srpsku. Neki pacijenti koji su oboljeli od virusa A H1 završili su na bolničkom liječenju. Ambulante su prepune, a ljekari imaju pune ruke posla. Na pregled su danas čekali i Banjalučani Vaso i Trivun. Virusa se ne plaše, ali ipak, kažu, sa zdravljem se ne treba igrati.

"Najvjerovatnije imam gripu. Rijetko kad, evo 49 godina, a ovo je prvi put da me ovako uhvatilo. -Kakve simptome imate? -Pa ne znam, kašalj, i temperatura velika. I malaksalost," rekao je Vaso Kezić.

"Bio sam dobro, ima tri dana da sam počeo gripati. Imam malo temperaturu, 38, 37... jutros.. ne mogu jesti. - Prvi put idete doktoru? - Da, sada dolazim kod doktora.. evo. - Jeste li čuli sada za ovaj virus koji hara? - Jesam, jesam.. ovaj svinjski," kaže Trivun Danilović. 

Slične simptome imalo je skoro tri hiljade pacijenata za koje je utvrđeno da imaju akutnu respiratornu infekciju. To je nešto slično gripu, kažu ljekari. Ipak, ne treba ništa prepustiti slučaju, jer virus gripa može biti koban za hronične bolesnike. 

"Taj virus može biti smrtonosan. Opet kažem, najčešće su ugroženi hronični plućni, srčani bolesnici... imunokompromitovani bolesnici. Zato se naglašava da je vrlo bitno poduprijeti vitaminskom ishranom, voćem, povrćem, unos C vitamiina itd. poduprijeti imunološki sistem," rekao je Rade Dujaković, doktor porodične medicine.

Iz instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da je u bolnicama širom Srpske u drugoj sedmici ovog mjeseca prijavljeno 26 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije, koji su zahtijevali hospitalizaciju. U svakom slučaju, poručuju da je bolje spriječiti nego liječiti. 

"Zbоg vеćеg bоrаvkа u zаtvоrеnоm prоstоru i mјеstimа gdје bоrаvе vеćе grupе ljudi (učiоnicе, čеkаоnicе, srеdstvа јаvnоg prеvоzа, biоskоp itd) nеоphоdnо је primјеnjivаti mјеrе ličnе, а pоsеbnо rеspirаtоrnе higiјеnе kао i higiјеnе prоstоrа u kојеm živimо i rаdimо. Pоrеd rеdоvnоg prаnjа ruku tоplоm vоdоm i sаpunоm, pоkrivаnjа ustа mаrаmicоm prilikоm kihаnjа i kаšljаnjа, јаkо је vаžnо čеstо prоvјеtrаvаti prоstоriје," saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Od gripe su se zašititili i svi oni koji su se vakcinisali još u novembru prošle godine. Aktivnost virusa A(H1) u porastu je u cijelom svijetu, dok je Hrvatska na trećem mjestu u Evropi po epidemiji gripe. Tamo je bilo i nekoliko smrtnih slučajeva.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)