Više od 180 izlagača iz 10 zemalja

Vinari iz Srpske na Sajmu vina u Beogradu

  • 22.02.2019. 19:55

Za vinariju Berak iz Trebinja prvo učešće na Sajmu vina u Beogradu bilo je uspješno. Njihova žilavka osvojila je srebrnu medalju. 

Proizvode 30.000 litara vina godišnje, dvije vrste crnih i tri bijelih vina. U ponudi imaju i organsko vino od autohtonih sorti grožđa. 

"Naša je žilavka je aromatična, ima mirise kamena, Hercegovine, ona podsjeća na sunce, na vedrost, na Hercegovinu. Znači nam mnogo, svaka nagrada je dobrodošla, pogotovo sa ovako jednog velikog sajama. Posebno znači za razvoj turizma i vinarstva u Trebinju", kaže Aleksandar Berak, podru, porodice Berak, Trebinje. 

Iz Klekovaca kod Kozarske Dubice svoja vina je predstavila vinarija “Banjac”. Sedam godina izlažu na sajmu u Beogradu. Posjetiocima je kaže vlasnik vinarije zanimljiv kozarski vinski region.  

"Mi na našem imanju radimo isključivo vrhunske vinske sorte, sovinjon bijeli, šardone, bijeli pino. Radimo jedan kuve od traminca, muškta, odonela i laškog rizlinga. Od crnih sorti nešto manje radimo. Imamo modri pino ili pino noar, kako ga ljubitelji vina znaju", ističe Aleksandar Banjac. 

Podrum "Vukoje" nije učestvovao u takmičarskom dijelu. Na sajam su došli, kažu, kako bi podržali kolege vinare, predstavili novitete i sa ljubiteljima vina uživali u plodovima svoga rada.

"Upravo ti potrošači kreiraju ukuse buduće tih vina. Mi možemo da iznjedrimo iz naše zemlje najbolje, ali je najbitnije da ono što napravimo se sviđa našim potrošačima. Ovdje dolazi dosta enofila, dosta ljudi koji uživa u vinu, destilatima, mi želimo da čujemo njihov sud", kaže Radovan Vukoje, vinarija Vukoje.

Na Sajam vina u Beogradu stiglo je 180 izlagača iz 10 zemalja. Desetak vinara i vinogradara iz Republike Srpske, okupilo se na zajedničkom štandu zahvaljujući Predstavništvu RS u Beogradu. To im je kažu jedinstvena prilika da spoje ugodno i korisno. 

Тагови: