Krsna slava VRS

Vidovdan obilježen u Mrkonjić Gradu

  • 28.06.2018. 19:02

Iliji Aniću, borcu Vojske Republike Srpske nije bilo teško da iz Šipova dođe u Mednu kod Mrkonjić Grada na obilježavanje krsne slave Vojske Republike Srpske.

Društvo su mu prvila dva unuka. Priča, u ratu je prošao brojna ratišta, bio je ranjavan. Danas u miru, poginulim saobrcima pali svijeće. Vidovdan i dan Vojske Republike Srpske doživljava, kaže, sa posebnim emocijama.  

"Znači mi mnogo, od Kosovske bitke i do danas i kao borci, znači svima, mnogo nam znači. Dobro je nek je živa glava, nek smo živi zdravi, opet je dobro. Biće bolje", istakao je Anić.   

Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH bio je domaćin proslave u Medni. Puk ima zadatak da njeguje i baštini tradiciju Vojske Srpske. Komandant puka Milan Radojičić poručio je da neće biti dozvoljeno da se izgubi uspomena na vojsku nastalu na slobodarskim tradicijama srpskog naroda i koja je uspjela da saučuva srpski narod na ovim prostorima. 

"Prva svijeća je zapaljena za Vidovdan 1992. godine i ona se od tada svake godine pali, a Treći pješadijski puk nikada neće dozvaliti da se ta svijeća ugasi. Odnosno da se izgubi uspomena na Vojsku Republike Srpske", naglasio je Radojičić. 

U Mednu su stigle i visoke zvanice i brojni gosti. Srpski član predsjednišptva BiH Mladen Ivanić rekao je da je Vojska Republike Srpske stala ispred naroda u najtežim trenucima i odbranila ga, spriječivši veće žrtve i stradanja. 

Premijerka Željka Cvijanović poručila je da je Vidovadan praznik saobrnosti srpskog naroda i da se kroz istoriju mnogo važnih događaja za srpski narod odigralo upravo na današnji dan.

"Ono što je važno jeste da institucije, crkva i svi naši građani i promovišu i unapređuju sve one vrijednosti na kojima počiva naša sloboda. Mislim i da je to poruka današnjeg dana. Moramo da cijenimo ono što imamo, da duboko poštujemo sve one koji su živote dali za ono što danas jese Republika i u čemu danas uživamo, a to jeste sloboda", istakla je Cvijanović. 

"Glavna stvar je, bili su i ostali ključni oslonac nastanka i opstanka Republike Srpske, i zato Treći prješadijski Republika Srpske puk koji natavlja tradiciju zaista uzdignute glave, ponosno može da obilježava i Vidovdan kao slavu VRS i svoju slavu", istakao je Ivanić. 

Proslava u Medni je pod isti krov okupila bivše saborce, predstavnike Boračke organizacije Republike Srpske, visoke zvanice, vjerske velikodostojnike,   
članove ruskog moto-kluba "Noćni vukovi", mještane. 

Vojska Republike Srpske stvorila je i sačuvala Republike Srpsku, bila je glavna poruka iz Medne. Upravo na Vidovdan 1992. godine, odigrala se i najvažnija operacija VRS, probijen je "Koridor života", čime su spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske. 

Тагови: