Groblje "Sveti Pantelija"

Veterani u subotu odaju počast generalima Lisici i Simiću

  • 14.09.2018.15:24

Borci Druge krajiške pješadijske brigade i Šesnaeste motorizovane brigade Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske položiće sutra vijence kod spomenika generalima Novici Simiću i Slavku Lisici na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija".

Vijenci će biti položeni u 10.30 časova u okviru obilježavanja 27 godina od formiranja Druge krajiške pješadijske brigade Vojske Republike Srpske. 

Obilježavanje godišnjice organizuje Udruženje boraca Druge krajiške pješadijske brigade, koje je naknadno u program uvrstilo odavanje počasti Simiću i Lisici. 

"Na ovaj način želimo da odamo poštu i našim ratnim komandantima i istinskim patriotama kojima smo beskrajno vjerovali, koji su nas vodili kroz sve značajne borbe u odbrambeno-otadžbinskom ratu i koji su dali nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske. Želimo i da ukažemo javnosti da su ova dvojica heroja neopravdano zapostavljena", rekao je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice Vladimir Ševarika. 

U okviru obilježavanja 27 godina od formiranja Druge krajiške pješadijske brigade, planirano je da na groblju u Piskavici u 9.00 časova budu položeni vijenci i kod spomenika general-pukovniku Momiru Taliću. 

Centralni dio obilježavanja počeće u 11.30 časova u memorijalnom centru "Rakovačke bare" dočekom ratne zastave ove brigade, postrojavanjem boraca i predajom raporta komandantu, a potom će biti služen parastos poginulim borcima ove brigade i položeni vijenci na spomenik. 

Kroz Drugu krajišku brigadu u ratu je prošlo više od 23.000 boraca, a u temelje Srpske živote je ugradilo njih 226, dok se osam boraca i dalje vode kao nestali. 

Brigada je imala više od 1.500 ranjenih i povrijeđenih boraca od kojih je više od 750 ratnih vojnih invalida.