Veliki podvig hirurškog tima UKC RS: Spasli amputiranu šaku, pacijent se dobro oporavlja

  • 08.07.2020. 13:40

Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra RS, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije, uz veliku podršku anestezije izveli su replantaciju kompletne šake.

U UKC RS saopštili su da je u ovu zdravstvenu ustanovu 8. juna primljen pacijent V. Z. (1978), sa traumatskom amputacijom lijeve šake na nivou ručnog zgloba.

– Klinička odluka o tome da li treba uraditi replantaciju zavisi od mnogo faktora, a prvenstveno od mišljenja  da li će funkcija replantiranog dijela tijela biti bolja od eventualne proteze. Naši ljekari su se odlučili na riskantan i komplikovan zahvat. Multidisciplinarnim pristupom u toku šestočasovnog operativnog zahvata urađena je replantacija ekstremiteta, gdje je učinjena stabilizacija ručnog zgloba spoljnim fiksatorom, a potom su povezani veliki krvni krvni sudovi, nervi, i tetive fleksora prstiju. Uspjeh operativnog zahvata najviše zavisi od vještine hirurškog tima, a preživljavanje amputiranog dijela tijela nakon replantacije u cjelini od mikrovaskularne rekonstrukcije krvnih sudova. Nekoliko dana po završenoj operaciji, kada je konstatovano da je šaka vitalna, uključen je fizikalni tretman. Takođe, urađena je i druga operacija kojom je zatvoren manji defekt kože zaostao na pravom zahvatu. Pacijent pokazuje dobre znakove oporavka, izvodi pokazane vježbe, te se planira još najmanje jedan operativni zahvat, u kojem bi se povezale tetive ekstenzora, te nastavile vježbe za dobijanje što većeg obima pokreta – naglašavaju u UKC.

Dodaju da o postoperativnom oporavku pacijenta najbolji svjedoči činjenica da će prisutvovati konferenciji za medije, koja će u holu Centralnog medicinskog bloka UKC RS biti održana sutra.

Članovi hirurškog tima su ljekari Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju dr Nikola Baroš, dr Miljan Petković i dr Zlata Čkonjović. Iz Klinike za ortopediju i traumatologiju u operativnom zahvatu učestvovao je dr Vladimir Anđić. Iz Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje učestvovali su dr Bojan Tomanić, ansteziološki  tehničari Aleksandar Macanović i Pero Rogić, te instrumentarke Mira Sukara Raca, Sonja Knežević i Biljana Bojić.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.