Sokolac

Veliki boj Srba u Velikom ratu

  • 11.11.2018. 19:08

Za veliku pobjedu srpskog naroda, živote je dalo preko 400 boraca Sarajevsko-romanijske regije. Austrougarske vlasti su poslije Sarajevskog atentata počinile brojne zločine nad Srbima, naročito na Romaniji. Drago Borovina se prisjeća stravičnih priča o stradanju njegovih predaka.

“Poslije atentata u Sarajevu, moj pradjeda I deda su ubijeni tamo kod nas u selu ovdje na području Sokoca I oni su ubijani maljevima, pradeda je imao 80 godina, a deda 38 godina", kaže Drago Borovina. 

Borovine su samo jedna od familija koja je iz BiH početkom Velikog rata prešla Drinu I otišla u boj za slobodu. Srbija I Republika Srpska zajedno obilježavaju i ovaj istorijski datum, jer za veliku pobjedu Srbi su dali 60 odsto muških glava.

“Veliki datum za srpsku istoriju, poslije četiri godine golgote Srbija i Srbi su uz velike žrtve preko milion i 200 hiljada žrtava uspjeli da odbrane svoju slobodu", izjavio je Damir Kovačević, otpravnik poslova ambasade Srbije u BiH.

Prije deset godina Sokočani su podigli spomenik palim borcima Prvog svijetskog rata. O vojevanju i hrabrosti Romanijaca I nakon jednog vijeka ostaju  priče za generacije koje dolaze.

“Treba prenositi na generacije koje dolaze iza nas, jer Sokolac i Romanija su mnogo toga dali u svim tim kriznim vremenima, pa I ovaj datum I poslije Drugog svijetskog rata uvijek smo bili na strani onih koji su se borili protiv nepravde I protiv fašizma, i koji su se borili za slobodu svoga naroda", kaže načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

“Ovo je dan odavanja počasti herojima, srpskim ratnicima koji su iz nemoguće situacije okrenuli tok rata I uticali da se promijeni stanje I u Evropi I u svijetu, po zahtjevima sila pobjednica", kaže Danko Vučetić, zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Na sokolački spomenik solunskim junacima ispisano je 363 imena. Mnoga imena nedostaju, jer se još traži pisani spisi onih koji se nikada iz ratnih logora nisu vratili. 

Тагови: