Predavanje na Fakultetu bezbjednosnih nauka

Velike mogućnosti za saradnju sa Kinom

  • 26.02.2019. 19:20

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu Dragana Mitrović rekla je danas u Banjaluci da je Kina postala druga ekonomija sveta, prva trgovinska sila i veoma prisutna u regionu, te je zato treba bolje poznavati i razumjeti da bi se iz saradnje sa njom izvuklo ono što Kinezi nazivaju obostranom korišću.

Mitrovićeva je ukazala na značajan fenomen modernog svijeta - uzrastanje Kine i poručila da postoje velike mogućnosti za saradnju sa tom azijskom zemljom koje treba iskoristiti. 

"Kinesko tržište je veoma posebno. Ono je veoma zatvoreno i sastoji se iz niza malih tržišta, pa čak ni kineske provincije međusobno slabo trguju. Posebno malim firmama iz malih zemalja kao što su naše je teško da se snađu na tom tržištu, ali nije nemoguće, uz upornost, posvećenost i bolje razumevanje kako funkcioniše trgovina na tom prostoru i uz pomoć na političkom nivou", naglasila je Mitrovićeva na predavanju "Od `socijalističke modernizacije` do `Kineskog sna` - 40 godina politike reforme i otvaranja Kine", koje je održala danas u Banjaluci. 

Mitrovićeva, koja je i direktor Instituta za azijske studije, navela je da je sada aktuelno povećanje broja kineskih turista u regionu, te naglasila da na tome treba raditi, saopšteno je iz Univerziteta u Banjaluci. 

Ona je navela da su Kinezi zainteresovani i za saradnju u oblasti visokog obrazovanja, te istakla da sada posredstvom Konfucijevog instituta, studenti iz Kine mogu da dolaze i studiraju u Srpskoj. 

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je da je ova organizaciona jedinica opredijeljena da vrata fakulteta budu širom otvorena za domaće i međunarodne stručnjake iz različitih oblasti, kako bi studentima omogućili da čuju druge i imaju više informacija, da bi izgradili stavove o svim važnim bezbjednosnim i političkim pitanjima u svijetu. 

"O Kini ne znamo dovoljno, iako Konfucijev institut otkako je osnovan čini velike napore i postigao je zapažene rezultate. Predavanje profesorke Mitrović jedan je od rezultata naše saradnje sa Konfucijevim institutom i imamo u planu još neke aktivnosti koje će, nadam se, biti na obostranu radost", naveo je Ćeranić. 

On je naglasio i da ovaj fakultet 6. marta obilježava godišnjicu rada, te da tom prilikom u Banjaluci očekuju goste sa Fakulteta bezbjednosti iz Moskve sa kojima sarađuju. 

Predavanju, koje su organizovali Konfucijev institut i Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, prisustvovali su i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić i drugi.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм