"S ljubavlju hrabrim srcima"

Velika želja sedmogodišnjeg Vuka je da hoda bez pomagala

  • 24.12.2018. 19:33

Vuk je svoju prvu i najslavniju pobjedu odnio čim se rodio, jer je preživio, a ostale bitke tek su uslijedile.

Tako priču porodice Stanić, započinje majka Milena. Sedmogodišnji dječak iz Doboja rođen je sa mišićnim problemima. Njegov radni dan se, pored školskih obaveza, sastoji i od četiri sata fizikalnih vježbi. Majka kaže da mu ništa nije teško, jer Vuk ima veliku želju da hoda bez pomagala. Kako bi to i uspio, pomoći će mu robotski asistirana rehabilitacija.

"Dosta toga smo i prošli do sad, i operacije i fizikalne tretmane, međutim taj robot bi nam puno puno značio. Sad se kreće pomoću dva štapa, balans tj. ravnoteža mu je dosta bolja, međutim ukoliko bi ti mišići bili jači, on bi bio dosta pokretljiviji i dosta samostalniji", istakla je Milena Stanić, majka. 

Potrebu za robotski asistiranom rehabilitacijom u Srpskoj godišnje ima oko 150 djece. Do sada su na liječenje odlazili u Hrvatsku i Sloveniju, a troškovi su često iznosili nekoliko hiljada maraka. Mnogi roditelji su se za novac teško snalazili. Zahvljujući donatorkoj večeri, na kojoj su prikupljena sredstva za nabavku robotike za oporavak djece sa poremećajima kretanja, sve će biti mnogo lakše. Za mališane iz Srpske rehabilitacija će da bude besplatna. 

"Robotika će nam omogućiti da u jedinici vremena dobijemo veći broj kvalitetnih pokreta i da, nadamo se svi, doprinese uspostavljanju pokreta ili poboljšanju kvaliteta pokreta djeci koja imaju takav vid smetnji", istakla je Snježana Novakovič-Bursać, pomoćnik direktora za medicinske poslove Zavod "Dr. Miroslav Zotović".  

Na sinoćnjoj donatorskoj večeri, u okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", prikupljeno je 1.4 miliona maraka. Građani Srpske više od 84 hiljade puta pozvali su humanitarni broj 1411 i tako donirali jednu marku za pomoć mališanima. Taj broj se može pozivati do 7. januara. Vlada Srpske donirala je 100 hiljada maraka, a Vlada Srbije 250 hiljada evra. Uređaj za rehabilitaciju, koji će pomoći mališanima u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr. Miroslav Zotović", trebalo bi da stigne na proljeće. 
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.