Nestašica

Velika potražnja za udžbenicima

  • 19.08.2018. 19:43

Škola samo što nije počela, a roditelji i đaci uveliko se pripremaju za novu školsku godinu.

Zbog velike potražnje, ponekad se javljaju i nestašice pojedinih knjiga. Neke još nisu izašle iz štampe, poput čitanke od sedmog do devetog razreda i istorije za deveti. U knjižarama očekuju da će dobiti sve udžbenike za osnovnu školu do početka nastave. A cijene se uglavnom nisu mijenjale u proteklih deset godina.

"Pa uglavnom udžbenik je 7,5 maraka, 5,5 maraka je radna sveska, muzičko je 11 maraka mislim za četvrti, uglavnom treći razred je 95 maraka, a deveti razred je negdje oko 178 maraka, zavisno od broja udžbenika koji treba za koji razred", rekla je Nena Dakić iz knjižare "Kultura".

:Na to treba dodati i izdatke za školski pribor, sveske, olovke, školske torbe. Iako same knjige uglavnom nisu poskupile, opremanje jednog školarca, veliki je udar na džep roditelja.

"Pa šta da kažem za ovo vrijeme današnje pomalo jeste sigurno skupo, ali moramo se snalaziti, kupovati za djecu sve što im je potrebno.Evo trenutno sad ova torba je 95 KM, knjige za peti razred su bile oko 100 KM, sveske smo kupili sad, tako neki pribor, 60-70 maraka, znači samo za školu", kaže Aleksandra Sarajlić.

Problem velikih izdataka za opremanje učenika za školu, prepoznali su neki domaći privrednici. Među njima se izdvaja Fabrika obuće “Bema” koja je svim svojim radnicima obezbijedila sredstva za nabavku udžbenika za njihovu djecu.

"'Bema 'je petu godinu zaredom odlučila da kupi svim svojim radnicima u Banjaluci i Mrkonjiću knjige od drugog osnovne do četvrtog srednje škole, pošto Vlada RS kupuje knjige za prvi i drugi osnovne škole, a ta dječica prvi i drugi osnovne škole će dobiti od 'Beme' cipele, a Vlada će im kupiti knjige", rekao je Marinko Umićević, direktor fabrike obuće “Bema”.

Za ovu namjenu u "Bemi" će izdvojiti 80.000 maraka. Da u banjalučkoj fabrici obuće brinu i o budućem kadru, pokazuje podatak da će nabaviti udžbenike i svim srednjoškolcima koji upišu obućarski smjer.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)