Bogdanić na simpozijumu u Doboju

Velik značaj radiologije u ranoj dijagnostici i pravovremenom liječenju

  • 25.10.2018. 19:51

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić večeras je u Doboju otvorio Prvi simpozijum radiologa sa međunarodnim učešćem i tom prilikom ukazao na značaj radiologije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s obzirom na važnost rane dijagnostike oboljenja i pravovremenog liječenja.

On kaže da je zadovoljan odabirom tema za ovaj skup i da očekuje da će učesnici po okončanju dvodnevnog simpozijuma steći nova znanja o prevenciji bolesti i njenom otkrivanju u najranijem stadijumu, te kako motivisati pacijente da se sami posvete prevenciji i očuvanju zdravlja. 

"Navešću podatak da 2004. godine u Republici Srpskoj nije bilo nijednog uređaja za magnetnu rezonancu i da je bilo samo tri CT aparata, a danas, kako sam informisan, ima više od 10 magnetnih rezonanci i CT-a", izjavio je Bogdanić novinarima. 

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u proteklom periodu uložila mnogo u gradnju, rekonstrukciju i opremanje zdravstvenih ustanova, koje su danas dobro opremljene i imaju dobro edukovan kadar. 

Ljekar na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje Vladimir Kecman ukazao je na značaj savremenih aparata za ranu dijagnostiku, te na kvalitetnu obuku i iskustvo ljekara, kao i kliničku povezanost kardiologa i radiologa. 

Radiolog u Domu zdravlja Doboj Radivoje Vasiljević kaže da je obim posla veliki i da se najčešće rade pregledi svojstveni primarnom nivou zdravstvene zaštite - ultrazvuk stomaka, dojke, štitne žlijezde, rendgen kostiju, mamografija. 

Od učestalijih bolesti uočenih tokom sistematskih pregleda, Vasiljević je ukazao na povećanje volumena štitne žlijezde i skoliozu kod djece. 

Vasiljević kaže da je neophodno upoznavanje o novim radiološkim metodama, ali ukazuje i na problem nedovoljnog znanja ljekara iz drugih oblasti. 

Direktor dobojskog Doma zdravlja Slavko Kovačević rekao je da je Odjeljenje za radiologiju kvalitetno opremeljeno i kadrovski popunjeno, te da se trenutno tri radiologa redovno upućuju na dodatno usavršavanje. 

On je ukazao na korektnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Fondom zdravstvenog osiguranja, te Gradskom upravom Doboj. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.