U ovoj godini

Veće plate i Opšti kolektivni ugovor prioritet Saveza sindikata i ministarstva rada

  • 23.01.2019. 19:27

Povećanje najniže plate na 500 maraka, prosječene na hiljadu, izmjene Zakona o radu i Zakona o posredovanju u zapošljavanju, donošenje opšteg kolektivnog ugovora - biće prioriteti ove godine u radu Saveza sindikata Republike Srpske i Ministarstva rada.

Ministar Duško Milunović najavljuje poboljšanja radničkih prava izmjenama čak pet zakona u ovoj godini. Za Ranku Mišić glavni problemi su siva ekonomija i odlazak radnika. 

"Negdje se gubi 10-15 hiljada radnika koji se ne pojavljuju kao novozaposleni, a nisu ni na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, to znači da su ti ljudi otišli za boljim poslom i boljom platom", istakla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske. 

"Kolektivno pregovaranje mora da se vrati, ne na nivo na kojem je bilo nego mora da se podigne na viši nivo i potpuno sam svjestan značaja opšteg kolektivnog ugovora", istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

Ministar najavljuje da će pregovori o opštem kolektivnom ugovoru ponovo krenuti već u februaru. U Savezu sindikata prozivaju poslodavce da su protraćili tri godine u pregovorima, a da su za to vrijeme na ime podsticaja za zapošljavanje uzeli desetine miliona maraka. 

"Da je od 2014. do 2018. godine otišlo direktono privatnom sektoru, dakle poslodavcima Republike Srpske 70,6 miliona maraka kao podsticaja za otvaranje novih radnih mjesta. To je veliki novac, a kad vidimo koliko je radnih mjesta otvoreno i koliko je para potrošeno jedno sa drugim ne ide", istakla je Ranka Mišić. 

Iz Unije udruženja poslodavaca poručuju da će razgovori o opštem kolektivnom ugovoru i o izmjenama Zakona o radu zavisiti od stava Vlade Republike Srpske o pitanju rasterećenja rada i smanjenja parafiskalnih nameta. 
 
"Mislim da gospođa Mišić gvori napamet i da ne može komentarisati efiaksnost upotrebe javnih sredstava kada su u pitanju subvencije i da u tom smislu u svakom slučaju mi očekujemo i u narednom peridou stimulacije zapošljavanja koje su u svakom slučaju rezultirale u prošloj godini zapošljavanjem preko 2.700 lica", istakao je Saša Aćić, Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. 

Ukoliko ne krenemo ozbiljno u realizaciju određenih zakonskih rješenja koja od Vlade ne traže dodatni novac, ali uređuju radnu oblast i stvaraju uslove da se povećaju plate, iz Sindikata poručuju da će biti kasno već iduće godine, jer neće imati za koga da mijenjaju pravila. 

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.