Los Anđeles

Vaseljenska patrijaršija organizuje proslavu povodom osam vijekova autokefalnosti SPC

  • 02.09.2019. 16:01

Veličanstvena proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve koja je tokom prethodnog vikenda održana u Los Anđelesu u organizaciji Eparhije zapadnoameričke, završena je Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Save u San Gabrielu, kojom je načalstvovao Arhiepsikop Amerike gospodin Elpidofor (Vaseljenska patrijaršija).

Arhiepiskopu Elpidoforu sasluživao je Mitropolit Josif iz Antiohijske patrijaršije, skupa sa Mitropolitom Savom iz Grčke američke arhiepiskopije i zajedno sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve: novogračaničko-srednjezapadnoameričkim Longinom, kanadskim Mitrofanom, diseldorfsko-njemačkim Grigorijem, raško-prizrenskim Teodosijem, zapadnoameričkim Maksimom, istočnoameričkim Irinejem, bihaćko-petrovačkim Sergijem, buenosairesko-južnocentralnoameričkim Kirilom, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, Episkopom stobiskim Davidom iz Ohridske Arhiepiskopije i Igumanom Manastira Hilandara arhimandritom Metodijem. Svetoj liturgiji je molitveno prisustvovao i Arhiepiskop Petar iz Ruske pravoslavne zagranične crkve.

Hram je bio ispunjen vjernim narodom, a na Svetoj liturgiji su svojim glasovima pojali učenici Prizrenske bogoslovije.

Kao i na liturgiji dan ranije u istom hramu, episkopi su se saborno pomolili za zdravlje Patrijarha Irineja koji se trenutno nalazi na bolničkom liječenju na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

U svom obraćanju prisutnim arhijerejima i vjernom narodu, Arhiepiskop Elpidofor je saopštio odluku Patrijarha Vartolomeja – da Vaseljenska patrijaršija velikom proslavom u Nikeji obilježi 8 vijekova od trenutka kada je Srpskoj crkvi dodelila autokefalnost, te da će Njegova Svesvetost na proslavu pozvati Patrijarha srpskog sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.

– Prenosim vam svima od srca najtoplije pozdrave i blagoslov Svjatjejšeg Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja. Narod Srbije, i Srpska pravoslavna crkva, su veoma dragi Njegovoj Svetosti. Bliska bratska veza između srpskih pravoslavnih i grčkih pravoslavnih zajednica postoji već dugi niz godina. Ova jedinstvena proslava nas podsjeća na riječi psalmopevca koji kaže: “Kako je lijepo i krasno, kad sva braća žive zajedno!“ – rekao je u svom obraćanju Arhiepiskop Elpidofor istakavši da se raduje dugom i bliskom odnosu između Majke crkve Konstantinopolja i Srpske patrijaršije.

Vaseljenska patrijaršija je vijekovima spoznavala snagu i zrelost Srpske crkve. U tom svetlu, Crkva Konstantinopola je i dala Crkvi Srbije prvo autonomiju, a zatim autokefaliju, te da je 1219. godine u Sabornom hramu u Nikeji, Vaseljenski Patrijarh Emanuel hirotonisao za prvog Arhiepiskopa srpskog monaha, koga mi danas znamo kao Prosvetilja srpskog, Svetoga Savu.

– Nezavisnost i zrelost Srpske crkve su uvijek kroz vijekove bivale posvjedočene. Veliki i Sveti Sabor održan u Kritu 2016. godine služi kao dokaz ovoj činjenici. Crkva Srbije je ispoštovala svoju obavezu prema pravoslavnom svijetu time što je u potpunosti i svesrdačno učestvovala u radu ovog važnog svepravoslavnog sabora. Svjatjejši Patrijarh upućuje najzahvalnije pozdrave Njegovoj Svetosti Patrijarhu Irineju i svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve za njihovo bratsko staranje i vjernost. Zaista je, dobro i krasno – i duhovno korisno – za braću da žive zajedno!“ – poručio je Arhiepiskop Elpidoforos i podsjetio da je ovo jedinstvo godinama svjedočeno na mnogo načina:

– Poznato je da narod Srbije ide u Grčku radi nastavka akademskih studija, ali isto tako i da Grci idu na univerzitete Srbije. Narod Srbije i Grčke, su isto tako, kroz istoriju imali jake diplomatske veze. Mnogo puta su bivali braća u ratu, kao što je bilo za vrijeme revolucije protiv Otomanske imperije. Ta revolucija je donela slobodu vjeroispovesti mnogim dijelovima Balkana. A u ne tako delokoj istoriji, Grčka Republika je podržala srpski narod za vrijeme njihovog stradanja i rata 90-tih godina, a poslije raspada Jugoslavije. Ta bratska veza između Grka i Srba bila je duboka i iskrena – istakao je Arhiepiskop Elpidoforos naglasivši da je u ovom svijetu teško naći bolju braću i sestre od srpskoga naroda.

– Molimo se da nam blagi Gospod podari da živimo zajedno na mnogo godina, pa i do samog drugog dolaska Gospodnjeg. Neka bi se naša bratska ljubav i saradnja nastavili i rasli u Božiju slavu i nazidavanje Crkve Hristove, molitvama Presvete Bogorodice i Prosvetitelja srpskoga naroda, Svetoga Save, i svih svetih – zaključio je u svom obraćanju Arhiepiskop Amerike gospodin Elpidoforos.

Arhiepiskop je na kraju liturgije naprsnim krstom odlikovao protojereja Predraga Bojovića kao nagradu za njegov pastirski trud na ukrašavanju hrama Svetoga Save.

U čast velikog jubileja Srpske pravoslavne crkve nekoliko hramova u Zapadnoameričkoj eparhiji je oslikano sa najvažnijim scenama iz života Svetog Save, a u najboljoj kalifornijskoj vinariji, čiji je vlasnik srpskog porekla, Eparhija zapadnoamerička je proizvela crveno vino po imenu “Autocephaly 1219-2019” koje se služilo tokom proslave.

TV Hram

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.