Smotra domaćih proizvoda

Vašar u Mrkonjić Gradu: Najbolja šljivovica iz Ribnika

  • 24.11.2018. 19:32

Na Festival domaće rakije, Etno festival "Jabuka" i Dane meda, izlagači su donijeli najbolje od svoje proizvodnje i domaće radinosti. Miris rakija, likera, pita, pogača, kolača, meda širio se Kulturnim centrom u Mrkonjić Gradu. 

"Salvski kolač koji je pod broj jedan za takmičenje, kukuruza koja je za ttakmičenje, hljeb isusov vijenac za takmičenje isto i imamo deset vrsta pita," kaže Dara Milekić iz Humanitarnog udruženja žena Mrkonjić Grad.

"Lijepo je ovdje, ova manifestacija je svake godine sve bolja i bolja, sve je ljepša i ljepša. Bude sve više posjetilaca, izlagača, volimo svake godine da dođemo," kaže Nikola Arnautović iz Mišinog Hana. 

Prema ocjeni stručnog žirija, najbolja šljivovica ove godine se pekla u Ribniku. Važno je učestvovati i vidjeti gdje ste u odnosu na konkurenciju, kažu oni koji su se ranijih godina kitili medaljama u Mrkonjić Gradu. 

"Ove kvalitentnije rakije su po 15 maraka, šljivovica, kruška je 20. Uspije se nešto prodati, više takmičarski duh, da se dođe na takmičenje, uzorci, da se procijeni to što čovjek misli - eh moje je najbolje. Kad neko drugi to kaže," kaže Dragan Račić iz Karanovca kod Banjaluke.

Boje nadaleko čuvenih mrkonjićkih kovača branio je Đuro Milanović. Priča, nekada ih je bilo više od 50, danas tek njih trojica. Posla im ne manjka. 

"Da je radne snage, sve se uspije prodati. Sve što se napravi proda se. Sačevi, ražnjevi i sve ostalo što prati ugostiteljstvo, to se mnogO traži, roštilji. Od kovanog, naprepoznatljivije su naše kose kovanice, sjekire, motike, sve za poljoprivredu i šumrstvo što ide," rekao je Milanović.    

Privrednici, poljoprivrednici i zantalije mogu računati na podršku Agencije za privredni razvoj i opštine Mrkonjić Grad. Tako je bilo i ovaj put. 

"Mi na razne načine pomažemo proizvođačima, kako medarima, tako rakijašima, tako udruženjima žena, kroz podsticaje koji se putem programa za privredni razvoj dodijeljuju. Ove godine, to možete da pitate medare, znatno smo pomogli njima," kaže Divna Aničić, načelnik opštine Mrkonjić Grad. 

Niko nije mogao pomoći takmičarima za "gradimira" RS i "gradimira" Mrkonjić Grada. Drago Milinović iz Sanskog Mosta proglašen je za najboljeg stručnjak za procjenu jačine domaće rakije. Drugo mjesto ostaje je na domaćem terenu. 

"Šta je tajna, po čemu osjetite?"
"Tajna je u ukusu, nije samo po jačini nego i ukusu. Ona ima svoj poseban šmek, svaka jačina ima svoj posebni šmek," otkriva Stojan Kukilo iz Mrkonjić Grada. 

U Mrkonjić Gradu, ne daju da im stare tradicije, običaji i zanati izumiru. To su pokazali i ovogodišnjim Aranđelovdanskim vašarom, kažu, tako će biti i u budućnosti. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)