JP "Putevi Republike Srpske"

Vanredna provjera mostova u Srpskoj

  • 20.08.2018. 19:13

Svi mostovi u Republici Srpskoj idu na vanrednu provjeru. Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" planira intenzivniji rad na održavanju mostova, češću kontrolu, i saniranje konstrukcija koje su u lošem stanju. Redovno kontrolišemo mostove, ali nas je nesreća u Italiji primorala da reagujemo, ističe direktor "Puteva".

"Ovo što se desilo u Zapadnoj Evropi, konkretno u Italiji, natjeralo je i nas iz Puteva RS da izvršimo dodatnu kontrolu mostova. Sva preduzeća koja vrše putarske usluge za JP Putevi RS dobiće nalog da izvrše dodatnu kontrolu svih mostova u Republici Srpskoj. Stanje, kao što znate, nije baš zadovoljavajuće," rekao je Nenad Nešić, direktor JP "Putevi Republike Srpske".

Nesreće poput one u Đenovi - u kojoj je u rušenju vijadukta poginulo 43 ljudi - pokazuju da čak ni zemlje EU nisu imune na nemar i slabo održavanje. U banjalučkom Institutu za građevinarstvo ocjenjuju da smo bezbjedni od takvih katastrofa - jer nemamo mostove takve visine, ni takvog raspona.

"U BiH mislim da nema mostova koji su u tako lošem stanju, da bi došlo do njihovog rušenja, tako iznenada, bez ikakve najave. Ovi koji su novi i projektovani na auto-putu su bezbjedni, stabilni, i ukoliko bi se bilo šta desilo, hitno bi se reagovalo, tako da mislim da takve opasnosti nema," kaže Milana Dragaš, inženjer konstruktivnog smjera u Institutu za građevinarstvo.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Srpske kažu da dodatne kontrole mogu samo pozitivno da utiču na bezbjednost. Očekuju da će i zaštitne ograde na mostovima biti pregledane.

"Te zaštitne ograde moraju biti u stanju da odgovaraju svojoj svrsi, odnosno standardima, da zadrže vozilo da ne izleti u rijeku sa mosta, u slučaju udara u zaštitnu ogradu. Vjerujem da će se prilikom ove kontrole provjeravati ne samo konstrukcija mosta, nego i elementi mostova," rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Ako se za neke mostove utvrdi da su u lošem stanju, biće obavljena dodatna ispitivanja, kažu u "Putevima Republike Srpske". Čim budu dostupna sredstva biće sanirani, a u međuvremenu će ograničiti opterećenje na njima.