Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje sutra

  • 23.11.2020. 18:33

20.000 doza vakcina za besplatnu vakcinaciju, 5.000 komercijalnih, toliko je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nabavio za ovu godinu. A nabavio je četvorovalentnu vakcinu koja štiti od četiri soja virusa gripa. Oni koji žele, po svoju dozu zaštite mogu od sutra. 

“Pozivamo građane, prije svega da posebu pažnju obratena poštovanje svih epidemiološkim mjera prilikom dolaska u Institut, prilikom same vakcinacije. Izuzetno nam je značajno da u narednom periodu, očekujemo gužve prilikom same vakcinacije, izuzetno nam je bitno da se ispoštuju sve mjere, prije svega nošenje zaštitne maske, fizičke distance. Molimo građane za strpljenje, da imaju razumijevanje za sam proces vakcinacije”, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, dio je kategorija koje imaju pravo na besplatnu vakcinu.  Trenutno se neće moći vakcinisati oni koji imaju neke akutne simptome bolesti.

“U smislu oboljevanja od kovid, dakle oni koji su u ovom momentu bolesni, koji imaju akutne simptome i oni koji su u karantinu, dakle potencijalnoj inkubaciji ove bolesti, takođe, u ovom momentu ne mogu da se vakcinišu”, kaže Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Svi koji se vakcinišu po sopstvenoj želji, mimo kategorija oslobođenih od plaćanja, dozu vakcine će platiti 26 KM. Kako se ne bi stvarale gužve, građani treba da zakažu termin.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.