Može izazvati neka od najtežih oboljenja

Vakcina protiv HPV-a još nije u programima obavezne imunizacije u BiH

19:47, 22.07.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Vakcina protiv humanog papilomavirusa, koji može izazvati neka od najtežih oboljenja, među kojima je i rak grlića materice, još nije u programima obavezne imunizacije oba entiteta BiH. 

Ovo bi uskoro moglo da se promijeni u Republici Srpskoj. Na pomolu je unaprijeđenje kalendara obavezne vakcinacije. Tu je inicijativa za uvođenje vakcine protiv HPV-a.

“Institut treba da pripremi jednu farmakoekonomsku opravdanost i uopšte jednu stručnu opravdanost uvođenja takve vakcine, shodno broju djece koju u Republici Srpskoj imamo, s obzirom da se radi o vakcinaciji koja ne podrazumijeva samo vakcinaciju osoba ženskog, nego i osoba muškog pola. Shodno tome i shodno toj procjeni i mogućnosti uopšte dostupnosti same vakcine na tržištu unutar BiH, razmotrićemo i mogućnost uvođenja te vakcine u obavezan program vakcinacije", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da iz godine u godinu prate i unapređuju kalendar obavezne vakcinacije. On za sada ne obuhvata vakcinu protiv HPV-a, što ne znači da će tako i ostati. 

"Redovni ginekološki pregledi i dalje ostaju glavno sredstvo u zaštiti od raka grlića materice. Postoje inicijative za uvođenje vakcine protiv HPV i u Republici Srpskoj, te će se u narednom periodu raditi na ostvarenju ovog cilja", kažu iz Instituta.

Stručnjaci kažu, od velikog značaja bi bilo uvođenje obavezne vakcinacije. Ovu vakcinu bi, kažu, bilo dobro uvesti prije stupanja u prve polne odnose.

“Kada je HPV u pitanju i posljedice koje on izaziva, prevencija je primarna, zato što sam virus i posljedice koje njegovo prisustvo u organizmu izaziva ne može da se liječi. Znači, ne ukljanjate uzrok, već rješavate posljedice", Ives Šindrak, specijalista ginekologije i akušerstva.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ova vakcina je registrovana. Međutim, za jednu bočicu sa jednom dozom mora se izdvojiti oko 200 maraka, zbog čega je potražnja minimalna.