Đaci i roditelji se spremaju

Uveliko teku pripreme za novu školsku godinu

  • 19.08.2019. 19:48

Za tačno dvije sedmice počinje nova školska godina u Republici Srpskoj. Septembar učenicima donosi nove školske muke, a muke za roditelje već su počele. Knjige, školski pribor, odjeća, obuća... Sve to treba obezbijediti školarcima.

Sanja Topić ima četiri sina, tri osnovnoškolca i jednog srednjoškolca. Kaže, jedan "solidan" kredit jedva da ih može pokriti. 

"Škola nisu samo udžbenici i sveske, trebate djeci spremiti odjeću, obuću, uvijek su tu i neki časopisi, ekskurzije. Da vam kažem, kad imate četvoro djece i kada svaki mjesec imate neke izdatke to su vam dvije prosječne plate samo za pribor, udžbenike, odjeću, obuću", priča Sanja Topić.

Udžbenici za prvi i drugi razred osnovne škole i ovaj put će učenike čekati u školskim klupama. Za sve ostale roditelji će morati izdvojiti značajnu sumu novcu. Najjeftiniji su za treći razred, oko 95 maraka, a najskuplji za osmi, čak 143 marke. Od septembra učenike šestog razreda u 12 osnovnih škola čekaju novosti – digitalni udžbenici za geografiju.

"U upotrebi ostaju standardni udžbenici, dakle standardni, štampani udžbenici, a ovo je jedna dopuna koja može olakšati našim učenicima lakše savladavanje znanja. Oni će imati tu video sadržaje, audio sadržaje, razne kvizove i pitalice, imaće mogučnosti da oni sa mišem ili prstom, u zavisnosti na kojem uređaju će raditi, da oni redaju planete, pa da im se odmah pokaže da li je to tačno ili netačno", izjavio je Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Drugog septembra u školske klupe sješće 400 manje prvačića nego lani. Manje učenika - manje posla za nastavnike, ali niko neće ostati bez radnog mjesta, kaže ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

"Ni jedan učitelj, odnosno nastavnik u osnovnim školama neće ostati bez posla i neće ostati tehnološki višak. Mi smo preraspodjelili njihove norme na nivou aktiva, tako da će svi imati svoje časove i svoje učionice. Naravno da će zbog manjeg broja upisane djece u prve razrede osnovnih škola, ali i svega onog što se reflektuje na naredne razrede, određen broj nastavnika neće imati časove punih normi", naglasila je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Trivićeva kaže da je ove godine nabavljeno 9.200 besplatnih udžbenika za prvi, 9.700 za drugi razred i kompleti udžbenika za 400 pobjednika školskih takmičenja. Uloženo je i u adaptaciju škola u Republici Srpskoj, i to više od devet miliona maraka.

Тагови: