Biljana Vojvodić

Uslovljavanje procesa akreditacije je pokušaj prenosa nadležnosti na nivo BiH

  • 19.06.2018. 18:32

Povodom pres konferencije Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH, koju je sazvao akademik Enver Halilović, na temu "Seperatizam Vlade RS u visokom obrazovanju u BiH u pogledu procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa", u emisiji "5do7" ATV gostovala je Biljana Vojvodić v.d. direktorice za Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima u prethodnom periodu sve je funkcionisalo, proces akreditacije završavan je na osnovu važećih propisa i nije bilo nikakvih problema. 

"Problem je nastao prije dvije godine, uslovljavanjem procesa akreditacije usvajanjem normi kojim se utvrđuju minimalni standardi, a za koje je utvrđeno da predstavljaju pokušaj prenosa nadležnosti na nivo BiH," kaže Vojvodićeva.

Ona pojašnjava da je ovom konferencijom direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH otišao je na teren na kojem neko ko ima misiju da se bavi razvojem visokog obrazovanja nikako ne bi smio da se nađe. 

"Dakle, u pitanju je politički teren, iako znamo da je, kada su u pitanje visokoškolske ustanove zagarantovan pravni subjektivitet i institucionalna autonomija. Ta press konferencija je tim političkim izjavama trebala da prikrije ono što je suština, a nije objasnila u čemu je problem," kaže Vojvodićeva.

Ona pojašnjava da je problem neupisivanje u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova koje se vodi na državnom nivou. 

"Tri visokoškolske ustanove iz RS koje su završile proces akreditacije u prošloj godini ni do dan danas nisu upisane u registar akreditovanih visokošokolskih ustanova. Neke od njih su se žalile ombudsmanu za ljudska prava BiH, postoji i preporuka ombudsamana da se izvrši upis ovih visokoškolskih ustanova, ali taj upis nije izvršen," kaže Vojvodićeva.

Ona dodaje da je problem i kada je riječ o imenovanju komisija stručnjaka. 

"Prema okvirnom zakonu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH imenuje komisije na prijedlog nadležnih obrazovnih vlasti, u ovom slučaju Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS. Šta se dešava ukoliko agencije neće da uradi to, ukoliko ne izvrši imenovanje komisije u nekom razumnom zakonskom roku? To su znači da Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS treba da čeka godinama da bi dobila imenovanu komisiju, da bi provodila postupak akreditacije. Naravno mi smo morali da predvidimo, i u skaldu sa zakonom o visokom obrazovanju i u skladu sa zakonima koji regulišu opšti upravni postupak, da ukoliko Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH ne izvrši imenovanje komisija u određenim rokovima, da u tom slučaju Agencija RS formira komisije i provodi postupak akreditacije. To smo i uradili u skladu sa zakonom i pouzivamo Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH da poštuje svoje obaveze koje su propisane okvirnim zakonom,"  rekla je Vojvodićeva.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.