Mukama poljoprivrednika došao je kraj

Uskoro vještačka akumulacija za navodnjavanje Gornjeg polja kod Ljubinja

19:47, 08.12.2019.
Izvor: ATV
Velike površine rodne zemlje jednu su spas Ljubinjcima, ali i to je sve džaba kada nema vode. Mukama tamošnjih poljoprivrednika došao je kraj, napravljena je vještača akumulacija koja će navodnjavati čitavo Gornje polje u Ljubinju. 

Kapacitet ovog jezera je oko 230.000 kubika vode. Projekt je koštao oko 2,7 miliona maraka a pare su zajedno obezbijedili Vlada Republike Srpske, Svjetska banka, ali i lokalna zajednica. Šta je sve urađeno danas je vidio i resorni ministar Boris Pašalić.

"Praktično se stvaraju uslovi za navodnjavanje nekih 280 hektara ovdje na području opštine Ljubinje što postojećih zasada što u povrtlarskoj proizvodnji. Tako da praktično naši proizvođači će ovdje imati sada potpuno nove uslove vezane za proizvodnju i očekujemo da će u narednom periodu vidjeti puni efekat u samoj proizvodnji", kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Ovo je najveći projekat u Ljubinju u posljednjih 15 godina kaže načelnik. Darko Krunić ističe da je značaj akumulacije ogroman.

"Opština Ljubinje je od nekada jake metalne i tekstilne industrije sada spala samo na poljoprivredu. Ljudi se tim bave da bi jednostavno preživjeli i ostali na ovim terenima, sada će im uz ovo biti daleko lakše", kaže Krunić.

Lakše će biti i Peru koji se odlučio za voćarstvo. Kažu bez vode je mnogo teško. 

"Imam jedno 16-17 dunuma voćnjaka, imam pšenicu na 5 dunuma, kosim. Kako navodnjavate? Nikako, nikako jer je ova voda skupa", Pero Turanjanin, poljoprivrednik.

U Ljubinju se trenutno uzgaja najviše višnje i šljive a kada dođe voda sadiće se crveni i bijeli luk, ali i crvena paprika. Zbog nedostatka vode neki Ljubinjci su prelazili 25 kilometara pa povrće sadili na zakupljenoj zemlji u Popovom polju.