Fond PIO RS

Uskoro uvođenje identifikacionih kartica za penzionere

  • 10.11.2018. 19:42

Mnogobrojna dokumentacija sa ličnim podacima, olakšice i popusti, sve to uskoro bi se moglo naći na jednoj kartici namijenjenoj penzionerima. Fond penziono-invalidskog osiguranja identifikacione kartice za korisnike prava starosne, porodične ili invalidske penzije planira sprovesti u djelo iduće godine. Penzioneri kažu da će im pored lakšeg dokazivanja svog statusa, kartice donijeti i popuste. 

"Biće tu malo teškoća da društvo naviknemo na to, posebno da neke institucije naviknemo da se koriste time. Tamo iza nove godine možemo malo više saznanja imati o tome i možemo više uputa dati društvu kako da prihvate takav dokument," rekaoje Rade rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS. 

Kartice će biti omogućene za sve korisnike Fonda PIO, odnosno za više od 260 hiljada penzionera, kaže direktor Mladen Milić. Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite podržavaju projekat. 

"Često je penzionerima potrebno da dokažu svoj status, odnosno da su korisnici prava. Da ne bi morali sa sobom da nose uvijek ovjereno rješenje, posljednji izvod iz banke ili ček kojim se dokazuje da su korisnici prava, oni će uz ovu identifikacionu karticu i ličnu kartu, u bilo kojoj instituciji ili pravnom licu kod kojeg se zahtjeva identifikacija, na lak, brz i jednostavan način se identifikovati kao korisnik prava Fonda PIO RS," kaže Mladen 

"O tome se dugo razmišlja i na neki način to je populacija koja uživa jedno veliko poštovanje Vlade i institucija Republike Srpske, u onom dijelu što su uradili i učinili za Srpsku, a to je da su kroz svoju minuli rad materijalizovali RS, dakle stvorili ono sve što danas imamo," rekao je Milenko Savanović, ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Ideja će biti sprovedena po ugledu na Srbiju, koja je početkom prošle godine realizovala ovakav projekat. Mi imamo utabanu stazu i već isproban sistem, pa ne očekujemo komplikacije, kažu iz Fonda PIO. Kartica će izgledati kao bilo koja druga kartica dobijena od komercijalne banke, jednostavna za korišćenje i čuvanje.