Godinama leže na skladištima

Uskoro tender za uništenje oduzetih vozila u BiH

  • 30.09.2018. 19:58

Zaplijenjena vozila koja skoro pa dvije decenije trunu na skaldištima u BiH, konačno će u staro željezo. Uprava za indirektno oporezivanje BiH ubrzo će raspisati tender za njihovo uništavanje. Više od 2.700 vozila trenutno se nalazi na skladištima u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu.

"Radi se o vozilima koja ne mogu biti registrovana u BiH. Radi se o vozilima koja su i devastirana s obzirom na broj godina, gdje potpuno su u nepokretnom stanju, odnosno stoje izložena najčešće i vremenskim nepogodama. S obzirom da se radi o velikom broju vozila i naravno da ta vozila nisu mogla biti u zatvorenim skladišnim prostorima, već se radi o otvorenim skladištima gdje su ta vozila i parkirana", istakao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH. 

Iako su vozila oduzeta prije više od 15 godina, na rješenje se čekalo do dan danas. Iz Uprave za indirektno oporezivanje kažu da su u više navrata od nadležnih tražili da što hitnije donesu odluku o tome šta da se uradi sa vozilima. Iz Savjeta ministara ni ovaj put nisu bili rječiti, pa su samo kratko poručili da odgovor na pitanje zašto se toliko dugo čekalo, ima Uprava za indirektno oporezivanje.

"Za odgovor na Vaše pitanje obratite se Upravi za indirekto oporezivanje", saopštili su iz Savjeta ministara BiH.

Da se na vrijeme razmišljalo o rješavanju problema, vozila su se mogla rasprodati i ranije.  Umjesto toga, plaćao se zakup skladišta za vozila i to oko 90 hiljada godišnje.

"Nažalost nismo nailazili na sluh određenih struktura koje su trebale dati nekakvo zeleno svjetlo za rješenje ovog problema. A suština je da se ništa nije mogla uraditi sa ovim vozilima da ona postanu BH robom", istakao je Kovačević.

Vozila koja su oduzeta nisu ispunjavala uslove za uvoz u BiH, jer su bila starija od sedam godina. Većina tih automobila više nije u voznom stanju.

Automobili koji su oduzeti prije više od 15 godina tada su bili u voznom stanju. Na skladištu UIO u Dervišima sada se nalaze gotovo samo olupine. Dijelovi sa vozila su pokradeni, a i vremenski uslovi su učinili svoje. Skoro nijedno vozilo više nije u voznom stanju. Slično je i sa ostalim skladištima Uprave za indirektno oporezivanje.

Dio oduzetih automobila nalazi se i u Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije. Najskoriji slučaj oduzimanja vozila desio se 2014. godine u akciji MUP-a RS pod nazivom "Falsifikat". Tada je oduzeto nekoliko stotina vozila.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)