Od naredne godine

Uskoro novi Zakon o liječenju neplodnosti

  • 12.08.2019. 19:14

Republika Srpska dobija prvi Zakon o liječenju neplodnosti koji donosi brojne novine. Pravo na vantjelesnu oplodnju o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja uskoro bi mogle dobiti i žene koje nemaju bračnog partnera, a otvara se i mogućnost uspostavljanja banke za jajne ćelije i spermatozoide.

Zakon priprema Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, a očekuje se da će zaživjeti do početka iduće godine.

"Donošenjem Zakona biće jasno definisana uloga svih aktera u postupku BMPO u smislu njihovih prava i obaveza, počevši od zdravstvenih radnika, odgovornog lica u postupku, pravnika i psihologa u svrhu pravnog, odnosno psihosocijalnog savjetovanja, bračnih, odnosno vanbračnih supružnika", saopštili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

U 2018. godini procedurom vantjelesne oplodnje ostvarene su 124 trudnoće, dok je 2017. godine rođeno 115 beba. Mediko S jedina je ustanova u Republici Srpskoj koja vrši proces vantjelesne oplodnje, a u tom poslu su već 15 godina. Uvođenje zakona podržavaju.

"Sama činjenica da će sada i zakonski biti uvedeno sve ono što su Evropski standardi je jako važan podatak i za struku i normalno samim tim će se svesti moguća odstupanja ili neka moguća manipulacija vezana za samu priceduru", istakla je Vesna Ćurić, medicinski direktor ZU "Medico-S". 

Građane je najviše zainteresovala vijest o osnivanju banke za jajne ćelije i spermatozoide. Mišljenja o toma treba li takvo nešto u Republici Srpskoj, podijeljena su. 

"Joj nisam uopšte za te takve akcije, to mi je baš preuranjeno za ovaj dio regiona. Svi roditelji koji imaju i žele potomstvo trebaju to za sebe zadrže i da to ne ide dalje". 

"Što da ne. Zašto mislite da je to pozitivno? Pa da se množimo, je li tako".

"Pa šta ja znam, podržavam, neka bude", istakli su građani.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja do sada je u Republici Srpskoj zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji rođeno 1.115 beba. Primjenjuje od 2007. godine, a trenutno je ova oblast regulisana samo pravilnikom.
 
 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок