Jujić i Ćosić u posjeti Istočnom Sarajevu

Uskoro elektronska prijava novorođenčeta u Istočnoj Ilidži

  • Извор: СРНА
  • 17.08.2021. 14:45

Elektronska prijava novorođenčeta biće moguća od 27. avgusta u opštini Istočna Ilidža, poručeno je sa sastanka u Istočnom Sarajevu ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senke Jujić, gradonačelnika Ljubiše Ćosića i predstavnika opština u sastavu grada

Sastanku su prisustvovali načelnici opština Pale, Trnovo i Sokolac Boško Jugović, Dragomir Gagović i Milovan Bjelica, kao i načelnici opštinskih odjeljenja iz Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

Jujićeva je rekla da je projekat "e-beba" od strateškog značaja za Vladu Republike Srpske i ogleda se u modernizaciji uprave i pružanju što kvalitetnije usluge građanima.

Ona je istakla da će opština Istočna Ilidža biti jedina uvezana u ovaj sistem na području Istočnog Sarajeva, jer se kod njih vrši upis djece koja se rode u Bolnici "Srbija".

Jujićeva je dodala da je obuka za matičare predviđena za 23. avgust, a sa primjenom u praksi će se krenuti 27. avgusta.

Govoreći o centralnoj bazi drugog primjerka matičnih knjiga, Jujićeva je pohvalila to što je na ovom području izvršen unos 100 odsto iz izvornika matičnih knjiga i dodala da Istočno Novo Sarajevo prednjači, a ostali nešto kasne, ali su za pohvalu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je rekao da je danas održan radni sastanak na kojem je razgovarano o projektu "e-beba", kao i o aktivnostima koje se tiču funkcionisanja odjeljenja za opštu upravu u opštinama na području grada Istočno Sarajevo, te o saradnji na relaciji Ministarstvo i jedinice lokalne uprave i samouprave.

Ćosić je dodao da je pomalo iznenađujuća odluka Vlade Republike Srpske o neplaćanju naknade za izvode iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i vjenčanih, jer će lokane zajednice gubiti oko 100.000 KM.

"Opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, zajedno sa Gradom obratiće se Vladi Republike Srpske. Potez Vlade prema građanima je dobar, ali ove dvije opštine zaista najviše gube, ali očekujemo da će se to nekako nadomjestiti", rekao je Ćosić.

On je rekao da će biti upućena inicijativa Vladi koja se odnosi na povećanje sredstava od PDV-a za sve opštine u sastavu Grada, a da očekuju i podršku u dijelu koji se odnosi na strateška dokumenta.

"Ići ćemo i sa inicijativom da Ministarstvo izdvoji sredstva za podršku lokalnim zajednicama u sufinansiranju ili finansiranju strateških dokumenata", rekao je Ćosić i dodao da su načelnici danas i sami delegirali neke probleme lokalnih zajednica.

Ćosić je rekao da je Jujićeva danas upoznata i o problemu unutrašnjih migracija, odnosno kretanja stanovnika iz nerazvijenih i ruralnijih opština u urbanije.

Gradonačelnik je istakao da je saradnja grada i Ministarstva dobra i da će se ona najviše manifestovati kroz izmjene i dopune Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi.

"Već je radna grupa formirana u okviru Ministarstva, a Savez opština i gradova je delegirao svoje članove. Siguran sam da će rok do 31. decembra, biti ispoštovan čak i ranije, i da će biti ispoštovani uslovi da to Narodna skupština Republike Srpske i usvoji", ocijenio je Ćosić.

Ćosić je rekao da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave "zastupnik grada" pred Vladom Republike Srpske.


  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок