Derventa

Uručeno 29 posthumnih odlikovanja

  • 06.10.2020. 17:49

Porodice poginulih boraca sa područja Dervnete, Modriče i Vukosavlja, preuzele su odlikovanja za svoje najmilije, stradale u proteklom ratu. Među njih 29 stajala je i Jovana Lazarević.

Ponosno je slušala himnu Srpske, a s ponosom će, kaže čuvati i odlikovanje za pokojnoog djeda Radivoja Baleševića.
 
"Znam samo da je ubijen desilo se blizu Dervente da su ga opkolili i ubili, to je sve što znam. Da naravno da ima ponosa, sve to što se desilo je jako strašno", rekla je Jovana Lazarević.

Posthumno je odlikovano 17 boraca iz Dervente, sedam iz Modriče i pet iz Vukosavlja. Odlikovanja su zahvalnost za sve što su učinili za svoje opštine, ali i Republiku Srpsku. 
 
Povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i 15. septembra - Dana poginulih i nestalih, donesen je ukaz o dodjeli 282 posthumna odlikovanja. Mora se gajiti kultura sjećanja na njihove nosioce, poručio je izalsanik predsjednice Srpske. 

"Na ovaj način se ukazuje jedno veliko poštovanje porodicama i našim stradalim, koji su dali najvjrednije, život za ovo što mi danas uživamo a to je sloboda. Ovo je način sjećanja način pamćenja, nikad ne smijemo dozvoliti da zaboravimo naše borce i civile koji su stradali", istakao je Milorad Kojić, izaslanik predsjednika Republike Srpske.
 
Od 2012. godine u Srpskoj dodijeljeno 2.145 posthumnih odlikovanja. Prema popisu Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica, tokom proteklog rata je poginulo ili je ubijeno 35.000 boraca i civila.