Uručeni sertifikati polaznicima kursa humanitarnog deminiranja

19:07, 06.07.2020.
Izvor: ATV
Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, Centra za uklanjanje mina u BiH i pripadnici službe civilne zaštite, njih ukupno 31, sada je obučeno za deminiranje. Kurs koji je trajao dvije sedmice pripremio ih je za ovaj zahtjevan i riskantan posao, ali vrijedan hvale. Među njima je i Kristijan Branković. 

"Ja sam ovo prihvatio zato što volim ljudski život, spašavanje ljudskog života, čuvanje ljudskog života i uklanjanje ovih sredstava. Strah u ovom poslu uvijek treba da bude prisutan, niko ne treba da se vodi tom logkom da ga nema, u ovom poslu uvijek ima straha", kaže Kristijan Branković.

Svi oni su sada dovoljno obučeni da mogu raditi u svakoj deminerskoj kompaniji, vojsci ili Civilnoj zašititi kao demineri, kaže vođa kursa Vidosav Pejić. Objašnjava da je u Republici Srpskoj još oko 200 kvadratnih kilometara površine pod minama, a da čišćenje otežavaju nepristupačan teren i nedostatak deminera. 

"Još uvijek jako puno mina postoji na prostoru BiH. Novom strategijom je definisano da će se deminiranje, barem prve kategorije, završiti do 2024. godine, a Evropska komisija ulaže sredstva za taj projekat i to je novi metod za uklanjanje mina", kaže Vidosav Pejić, vođa kursa za deminiranje.

Mine uzimaju danak i više od dvije decenije nakon rata. Od 1996. godine više od 600 ljudi poginulo je od minsko-eksplozivnih sredstava, a radeći svoj posao život su izgubila 53 deminera.