Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost

Uručena oprema u okviru projekta Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljenika

  • 03.12.2020. 16:15

Danas je u prostorijama Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske organizovana primopredaja računarske opreme, koja će olakšati realizaciju onlajn obuka u oblasti energetskog menadžmenta.

Raduška Cupać, rukovodilac Sektora energije i zaštite životne sredine Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), uručila je opremu Milošu Jokiću, pomoćniku ministra u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Srđanu Todoroviću direktoru Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.
 
U okviru projekta Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljenika u BiH nabavljena su tri laptopa, dva štampača i projektor za Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske te četiri laptopa i štampač za Fond. 

Miloš Jokić je naveo da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske predano radi na realizaciji projekta energetske efikasnosti i ova bespovratna sredstva Zelenog klimatskog fonda (GCF) su rezultat te posvećenosti. 

"Bez obzira na okolnosti, radovi na energetskom saniranju zgrada nisu zaustavljeni, usporeni su zbog striktnog poštovanja epidemioloških mjera, ali se izvode, a oprema koja je nabavljena u okviru projekta Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljenika u BiH, olakšaće realizaciju projektnih aktivnosti koje se odnose na obuku u oblasti energetskog menadžmenta",  istakao je Jokić.

Direktor Fonda Srđan Todorović sa zahvalio Zelenom klimatskom fondu na obezbijeđenim sredstvima kao i predstavnicima UNDP-a na donaciji koju su obezbjedili za Fond: 

"U ovom vremenu jako je bitna opredijeljenost Fonda da radi na podizanju svijesti energetskih menadžera jer će na taj način, sigurno, doprinijeti i jačanju svijesti kod građana o važnosti zaštite životne sredine, a značajan potencijal za to postoji u pogledu energetskih ušteda, smanjenju pratećih troškova kao i smanjenju emisija gasova staklene bašte",  navodi Todorović. 

On je istakao da je cilj da se podrži uvođenje sistema energetskog menadžmenta u lokalnim samoupravama, kako bi se povećale investicije u mjere energetske efikasnosti u javnim zgradama, kao i da bi se povećala njihova energetska i troškovna efikasnost.

Preko 80 odsto zgrada u javnom sektoru u BiH izgrađeno je prije više od 25 godina i uglavnom koriste ugalj, lož ulje i plin za zagrijavanje, što dovodi do povećanog zagađenja i korištenja energije u zimskim mjesecima. 

Raduška Cupać je istakla da je fokus UNDP projekta uvođenje energetske efikasnosti u javni sektor implementacijom preko 135 infrastrukturnih projekata kao i primjena Informacionog sistema za energetski menadžment (EMIS) u više od 7.500 javnih zgrada kojima je potrebna energetska adaptacija. 

"Situacija sa COVID 19 pandemijom promjenila je način rada i održavanja obuka, a nadamo se da će ova oprema olakšati organizaciju", navela je Cupać.

Projektnim aktivnostima predviđena je obuka 3.000 osoba o energetskom menadžmentu u javnom sektoru, od kojih su već neke počele da se realizuju. U proteklom periodu realizovano je preko 15 EMIS obuka za energetske menadžere koordinatore, energetske menadžere i saradnike. 

U okviru UNDP projekta biće izvršen unos informacija o 1.500 zgrada javne namjene i komunalnih usluga u EMIS softver, izvršena obuka imenovanih lica kroz Pravilnik o Informacionom sistemu, prikupljanje i unos primarnih podataka, obuka i savjeti o prikupljanju, analizi i objedinjavanju podataka (na opštinskom/entitetskom nivou). Cilj je da se kroz niz aktivnosti doprinese smanjenju CO2 emisije tj. da se ispune Utvrđeni doprinose za BiH (NDC,) definisani Pariskim sporazumom iz 2015. godine.

U okviru osmogodišnjeg UNDP projekta koji finansira Zeleni klimatski fond, 122 miliona dolara, uz sufinansiranje različith nivoa vlasti u BiH, biće iskorišteno za energetsku obnovu javnih zgrada kako bi se poboljšala njihova energetska efikasnosti i komfor boravka za 150.000 korisnika. 
Projekt se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH.