Banjaluka

Uručena 42 odlikovanja porodicama poginulih boraca VRS

  • 16.11.2018. 15:17

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan uručio je danas u Banjaluci porodicama 42 odlikovanja posthumno dodijeljena poginulim borcima Vojske Republike Srpske (VRS) iz banjalučke regije.

Karan je, u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, uručio odlikovanja Medalja zasluga za narod porodicama poginulih boraca iz Banjaluke, Gradiške, Kotor Varoša, Laktaša, Mrkonjić Grada, Čelinca i Šipova.

"Porodice poginulih boraca VRS treba da budu ponosne zato što su njihovi najmiliji dali svoje živote za slobodu koju mi danas imamo, za slobodu svih onih čije su živote i ognjišta u ratu branili i u isto vrijeme gradili, izgradili i sačuvali Republiku Srpsku", rekao je Karan novinarima nakon uručivanja odlikovanja.

On je napomenuo da ta velika žrtva obavezuje institucije Republike Srpske da to ne zaborave i da Srpsku izgrade kao dobro mjesto za život.

"Važno je da mlade generacije znaju da su to njihovi uzori i ideali. Posebno je važno naglasiti i da se 23 godine nakon tragičnog sukoba stalno iznova govori o karakteru rata u BiH u kojem neko želi od žrtve da napravi agresora", istakao je Karan.

Karan je naveo da su srpski borci poginuli pred svojim kućnim pragovima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te da je to slobodarski, patriotski i plemeniti čin.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srpske je ove godine ukazom posthumno odlikovao 174 poginula borca VRS, od kojih 42 iz banjalučke regije na inicijativu Boračke organizacije Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Karan je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske u proteklih nekoliko godina dodijelio posthumno 1.740 odlikovanja Medalja zasluga za narod za poginule borce.

On je dodao da su odlikovanja u ovoj godini, a i svih ranijih godina, dodijeljena povodom krsne slave VRS -Vidovdana, i 15. septembra - Dana nestalih Republike Srpske.

Kćerka poginulog borca VRS Daliborka Derajić iz Čelinca izrazila je zahavalnost institucijama Srpske za odlikovanje, koje predstavlja divno sjećanje na njenog oca.

"Znam da to njega ne može vratiti, moj otac neće i ne može biti zaboravljen. Pune 23 godine čekala sam ovo odlikovanje, koje mi mnogo znači kao uspomena na njega", istakla je Derajićeva.

Uručivanju odlikovanja prisustvovali su gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici gradskog Odjeljenja boračko-invalidske zaštite, banjalučke Boračke organizacije i Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија