Uređeno "Principovo vrelo" kod Teslića

  • 27.06.2020. 17:14

U susret Vidovdanu, mladi Socijaldemokrati zasukali su rukave, i uz podršku "Banje Vrućice", uredili su izletište "Principovo vrelo" u Pribiniću kod Teslića.

Vrelo, ušuškano među borovom šumom, za koje se zna da je tu sa pripadnicima Mlade Bosne boravio Gavrilo Princip, po kojem izletište i nosi ime, zaslužuje da se o njemu povede više računa, poručuju mladi.
 
"Ovo mjesto jeste turistički potencijal i mislim da se treba redovnije održavati, jer nema puno posla, ipak znači. I ja sam danas dala svoj doprinos da se ovo mjesto uredi i nadam se da će ovakvih akcija biti još", rekla je Mira Miladić. 

"Da očistimo ovo turističko i istorijsko mjesto i drago mi je da je sve uspjšeno proteklo i da smo sredili ovo", istakao je Boro Jović.
 
Ovo vrelo, po narodnom predanju, osim tajnih sastanaka sa pripadnicima Mlade Bosne, čuva još jednu tajnu Gavrila Principa. Naime, Gavrilo se baš na ovom vrelu zaljubio i u seosku učiteljicu Darinku Dragu Milošević.
 
"On je bio ovdje doveden najljepšom ljubavnom pričom, bio je zaljubljen u lokalnu učiteljicu. Njihovi sastanci su se odvijali upravo na ovom mjestu, njega i njegovih kolega, i njega i njegove ljubavi velike lokalne učiteljice Drage", naglasio je Predrag Dević, predsjednik MSD OO Teslić.
 
"Ovo izletište je zaista bilo zapušteno, zaraslo i nismo željeli da Vidovdan dočeka u takvom stanju znajući kakav je podvig na Vidovdan 1914. učinio Gavrilo Princip po kojem izletište nosi ime. Organizovali smo akciju kako bi i naši sugrađani mogli ovdje da dođu, provedu vrijeme, šetaju borovom šumom", istakao je Darko Jovetić, potpredsjednik OO SNSD Teslić.
 
Mladi su pozvali svoje sugrađane, ali i turiste koji dođu u Teslić, da posjete "Principovo vrelo", kao jednu od kulturno-istorijskih atrakcija u ovoj opštini. Nadaju se, kažu, da će se zbog istorijskog značaja vrela, o njemu, u narednom periodu, povesti više računa.   

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок