Dašnica

Uređenje kanala - prevencija novih poplava u Semberiji

  • 19.10.2019. 20:18

Zastititi Bijeljinu od novih poplava. Jedan je to od ciljeva projekta uređenja kanala Dašnica. Finansira ga Vlada Republike Srpske iz kreditnih sredstava Evropske Investicione banke, u okviru hitnih mjera odbrane od poplava. Ukupna vrijednost investicije je 4,5 miliona KM, kaže direktor Voda Srpske - Miroslav Milovanović. Sam projekat je startovao, kada je izvođač radova nakon tenderske procedure uveden u posao, a to je bilo krajem juna mjeseca prošle godine.

"Prema nekom dinamičkom planu, završetak radova se očekuje do kraja juna sledeće godine, dakle 2020 godine. Ukupna dionica koja će biti pokrivena, ovog kanala, kanala Dašnica ovdje u Bijeljini je negdje oko 2,600m. Kao što vidite, ovdje je predviđeno u dijelu strana kanala oblaganje betonskih obloga, iznad kojih se radi taj humuski materijal sa sijanjem trave. Pored kanala je predviđena izgradnja pješačke, biciklističke staze. Takođe, duž cijelog kanala je predviđena izgradnja platformi za odmaranje ljudi koji će setati kada ovo sve bude zavrseno", kaže Miroslav Milovanović  - direktor Voda Srpske.

Ovo je projekat koji ima višestruki značaj, kaže projekt menadžer iz preduzeća koje izvodi radove -  inžinjer Nikola Maksimović. Od početka izvođenja radova, u junu prošle godine, urađeno je preko 1300 metara kanala Dašnica, izgrađene su 2 platforme i 10 galerija na potezu od mosta na regionalnom putu Bijeljina - Tuzla do Policijske uprave. Započeti su i radovi na uređenju kanala Spojnog obodnog kanala, kao i na objektu hidrauličkog suženja u kanalu Dašnica.

"Jedan je dio uređenje kanala Dašnica kroz grad, drugi dio je razdjela građevina na ušću SPOKA U MOK. Radovi teku zadovoljavajuće, malo smo ispred dinamike. Imamo 2600m utvrđenja kroz grad, uz 14 galerija koje radimo, i obalna sadrzaje, asfaltiranje u jednom dijelu pored kanala. Sto se tiče razdjelne građevine na SPOKU,uradili smo oko 90% objekta samog i imamo jos da uradimo nasip", kaže Nikola Maksimović, građevinski inžinjer, predstavnik izžinjer, predstavnik izvođača radova.

Protekle godine bile su velika opomena za sve strukture u Semberiji, kažu iz Voda Srpske, zbog čega su preduzete sve mjere, kako se 2014. godina ne bi ponovila. Prioritet je zaštita od poplava, bolja funkcionalnost i obezbjeđenje većeg protoka vodotoka.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм