Tjentište

Urađeno 65 odsto radova na sanaciji klizišta i rekonstrukciji spomenika

  • 17.08.2018. 19:21

Kiše su u julu usporile radove, ali sanacija klizišta podno Spomenika Bitke na Sutjesci trenutno dobro napreduje i do sada je urađeno 65 odsto posla. Ministarka Golić vjeruje da će najdalje za 30 dana, uz detaljnu drenažu, teren biti vraćen u pređašnje stanje. Istovremeno, spomenik će prvi put biti u potpunosti renoviran. 

"Kompletan kompleks spomenika, granitne ploče, 284 stepenice i amfiteatar koji se nalazi iznad spomenika," rekla je Golićeva.

"Tako da prvi put poslije 71. godine ćemo imati kompletan završen projekat zahvaljujući Vladi Republike Srpske," kaže Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka Sutjeska.

Posjetioci sa svih strana svijeta dive se ljepoti spomen-kompleksa, ali i jedinstvene prirode Nacionalnog parka Sutjeska.

"Važno je sjećati se istorije, a osim toga ovo je atraktivno mjesto za odmor i boravak u prirodi. Bilo bi dobro da se radovi završe što prije, jer će mnogo više ljudi dolaziti, tada će biti još ljepše i privlačnije,"  rekao je Jeron Pateu iz Belgije.

"Prelijepi predjeli, veoma sam srećna što sam ovdje, ovo je nevjerovatna zemlja. Kada se radovi završe, biće još više posjetilaca, spomenik je izuzetne ljepote," kaže Dženifer Moer iz Vašingtona.

Na Tjentištu je i novinarka londonskih Gardijana, Telegrafa i Sandej Tajmsa, Džoan Smit. Zadivljena je veličnom žrtve jugoslovenskih partizana.

"Veoma je važno posjetiti ovo mjesto gdje se odigrala velika bitka između partizana i nacista. Žao mi je zbog klizišta što je narušilo ambijent, ali mi je drago da vidim da će biti brzo vraćen nekadašnji izgled," kaže Džoan Smit.

Spomeniku je prošle godine vraćena izvorna sniježno bijela boja, a u toku je i restauracija fresaka u Spomen kući. Za sanaciju klizišta, Vlada Srpske izdvojila je 927 hiljada maraka, dok će rekonstrukcija spomen kompleksa koštati nešto više od 700 hiljada. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)