Skoro pola vijeka

Univerzitet u Banjoj Luci obilježio 44 godine rada

19:23, 07.11.2019.
Izvor: ATV
Skoro pola vijeka na Univerzitetu u Banjoj Luci mladi usavršavaju svoja znanja. U 44 godine postojanja, diplome osnovnih studija je steklo oko 43.000 studenata.

Ove godine među najbolje se upisala Milica Ristić, student generacije Pravnog fakulteta. U njenim rukama je završila zlatna plaketa. Kaže, trud i rad studenata je prepoznat i nagrađen.

"Ovo je za sve nas motiv da nastavimo da se trudimo podjednako kao i do sada, a vjerujem da je isto tako i dobar primjer za buduće generacije koje dolaze da se ulaganje u sebe zaista isplati", rekla je Milica Ristić, student generacije Pravnog fakulteta.

Univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu najvažnije su institucije Srpske, poruka je srpskog člana Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže, ovo je važan jubilej s obzirom na  turbulentna dešavanja u kojima je ova obrazovna ustanova egzistirala.

"Mi želimo da on bude još bolji i zato smo ovdje zajedno s ljudima iz Univerziteta, radimo na reformi obrazovanja koja treba da omogući i riješi nekoliko važnih pitanja naše integracije u regionalne i globalne tokove u vezi s obrazovanjem", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

S Univerziteta poručuju, napredak se u svemu vidi. Spremni su i za sve vrste reformi s ciljem unapređenja visokog obrazovanja u Srpskoj.

"Koje kontinuirano provodimo i u pogledu nastavnih planova i programa, odnosno kurikuluma, izlaznih kompetencija naših studenata, ali svakako, dakle, spremni smo da sarađujemo i unaprijedimo visoko obrazovanje u Republici Srpskoj", rekao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Univerzitet u Banjoj Luci je vodeća visokoškolska ustanova u Republici Srpskoj. Drugi je po veličini univerzitet u BiH. U njegovom sastavu je 17 fakulteta, nastava se izvodi na 64 studijska programa prvog ciklusa studija, 71 programu drugog ciklusa, te na 12 studijskih programa trećeg ciklusa studija.