Univerzitet u Banjaluci dobija 10 miliona KM za kapitalne investicije

  • 06.07.2020. 19:13

Republika Srpska izdvaja 10 miliona za dovršavanje projekata u sklopu kampusa Univerziteta u Banjaluci, poručeno je nakon sastanka rektora sa srpskim članom Predsjedništva BiH i ministrima u Vladi Srpske. 

Riječ je o nekoliko projekata koji će biti od velikog značaja za univerzitet ali i studente.

"Najznačajnija kapitalna investicija u okviru Univerziteta u Banjaluci jeste svakako završetak zgrade koja je primarno bila namijenjena Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, a sada, reprojektovanjem, namijenjena je svakako AGGF-u ali i Šumarskom fakultetu", kaže Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Drugi prioritetni projekat je edukativni centar iz oblasti predškolskog obrazovanja, a među najvažnijim projektima je i dovršavanje pozorišne scene koja se nalazi u okviru četvrtog paviljona studentskog doma. Na godišnjem nivou, Srpska odvaja oko 97 miliona maraka za svoja dva javna univerziteta, istakao je Dodik.

"Naravno, svjesni smo potrebe da se ovdje završavaju i saobraćajnice, i spomen-hram, ali to je nešto što ćemo ostaviti za kasnije. Saobraćajnice ćemo pokušati u jednom dijelu ove godine da završimo, već je jedan dio te trase završen, sa savremenom rasvjetom koju je uradio Grad Banja Luka", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Posjeta kampusu i najavljene investicije dovoljno govore o tome koliko vodimo računa o sistemu visokog obrazovanja - poručio je Srđan Rajčević. On je dodao da je ulaganje u visoko obrazovanje, ulaganje u budućnost.

"Vi znate da smo mi 2019/20. godine krenuli u reformu visokog obrazovanja, i svjesni smo da su na tom putu reforme potrebne i određene logističke pretpostavke da se urade, i mi smo danas svjedočili rezultatu ovog sastanka", kaže Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

U planu je takođe izgradnja objekata na Paprikovcu, u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra. Tamo bi trebalo da se smjesti Medicinski fakultet, kao i srednja medicinska škola.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.