Inspektorat Republike Srpske

Uništeno 1,3 tone hrane

  • 16.08.2019. 19:23

Proizvodnja i promet hrane pod budnim su okom republičke i lokalnih inspekcija. Republička veterinarska inspekcija i inspekcija za hranu, za sedam mjeseci ove godine, u unutrašnjem nadzoru izvršile su 1.046 kontrola restorana, roštiljnica, prodavnica, marketa, mesnica, sabirnih mjesta za mlijeko, klaonica, pakirnih centara za jaja i drugih objekata. U 385 kontrola utvrđeni su različiti propusti, a zbog počinjenih prekršaja inspektori su izdali 133 prekršajna naloga, u vrijednosti od 114.900 maraka. 

"Ono što inspektori konstatuju u kontrolama najčešće se odnosi upravo na neadekvatnu manipulaciju sa hranom, nedovoljan nivo higijene, zatim uposleni radnici nisu pohađali obavezne edukacije o higijeni hrane, nisu izvršili redovan sanitarni pregled. Mnogo rjeđe zateknemo neispravanu hranu, koliko nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu," rekla je Duška Makivić, portparol Inspektorata RS. 

Kada inspektori utvrde da hrana ne ispunjava propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, nalažu njeno uništavanje. Po nalogu republičke inspekcije, do avgusta je uništeno 1.300 kilograma hrane koja je neprikladna za ljudsku upotrebu - zbog neodgovarajuće deklaracije, isteklog roka upotrebe ili izmijenjenih senzornih svojstava. Najčešće  se radilo o mliječnim i mesnim proizvodima, osvježavajućim pićima i konditorskim proizvodima.  Banjalučka Inspekcija za hranu izdala je u prvih šest mjeseci ove godine 66 prekršajnih naloga, u iznosu od 36.350 mraka zbog pokvarene hrane, koju je pronašla tokom kontrola prehrambenih proizvoda u gradu. 

"Izvršeno je uzorkovanje i ispitivanje sladoleda za uličnu prodaju na osam lokacija. Ispitivanje su obavili Institut za javno zdravstvo i Veterinarski institut 'Dr Vaso Butozan' u prisustvu gradskog inspektora za hranu. Rezultati superanalize pokazali su da je sedam uzoraka bilo ispravno, a kod jednog uzorka utvrđena je neispravnost zbog čega su preduzete zakonom predviđene mjere," saopšteno je iz Inspektorata.

U Trebinju, prometnoj turističkoj destinaciji, inspektori su pojačali i učestili kontrole u više od 60 objekata koji se bave proizvodnjom i prometom hrane. 

"U proteklih, da kažem, godinu dana bilo je nekih sedam kazni. Kazne nisu nimalo male, kreću se od 2.000 maraka, za pravno lice, plus 200 maraka za odgovorno lice u pravnom licu, pa naviše," kaže Đorđe Miljanović,načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Trebinja. 

Za mlijeko i mliječne proizvode, majoneze, jaja, sladoled, kolače sa kremovima, namirnice životinjskog porekla - visoke tempertaure su najveći neprijatelj. Na njih treba obratiti posebnu pažnju u pripremi i čuvanju, upozoravaju inspektori.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.