Ministarstvo prosvjete

Unapređenje inkluzivne nastave

12:25, 11.07.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
„Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju predviđeno je organizovanje resursno-stručnih centara u okviru specijalnih škola koji će unaprijediti inkluzivnu praksu“, rekla je načelnik Odjeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje Gordana Dukić na javnoj raspravi u Banjoj Luci.

Pojasnila je da je upravo javna rasprava prilika da prosvjetni radnici sa iskustvom predlože i nova rješenja.

„U smislu veće podrške našim školama na terenu, želimo da iskoristimo ono što imamo a imamo četiri osnovne škole za djecu sa smetnjama u razvoju koje imaju stručnjake i opremu i mogu da pomognu u obukama stručnih saradnika i nastavnika širom Republike Srpske“, pojasnila je Dukićeva.

Navela je i da su izmjenama važećeg zakona preciznije definisani kriterijumi za osnivanje privatnih škola, kao i procedure u vezi sa raspoređivanjem na posao direktora po isteku mandata a koji su imenovani po starom zakonu.

„Takvih direktora imamo još u mandatu, pa smo nastojali da budu u istom položaju kao direktori koje imenuje Vlada, da im se čuva mjesto s obzirom da je to javna funkcija“, pojasnila je Dukićeva.

Osvrnula se i na odredbu koja definiše da se proslava male mature održava u školama ili domovima kulture u lokalnim zajednicama.

Direktor Osnovne škole „Branko Radičević“ Banja Luka Darija Mićić rekla je da je za njihovu školu veoma značajno organizovanje resursno-stručnih centara jer u školi imaju učenike sa poteškoćama u učenju, kao i 12 asistenata koji pomažu ovim učenicima.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju biće organizovana i u Derventi, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju, Zvorniku i Bijeljini.