Ministarstvo prosvjete

Unapređenje inkluzivne nastave

  • 11.07.2019. 12:25

„Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju predviđeno je organizovanje resursno-stručnih centara u okviru specijalnih škola koji će unaprijediti inkluzivnu praksu“, rekla je načelnik Odjeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje Gordana Dukić na javnoj raspravi u Banjoj Luci.

Pojasnila je da je upravo javna rasprava prilika da prosvjetni radnici sa iskustvom predlože i nova rješenja.


„U smislu veće podrške našim školama na terenu, želimo da iskoristimo ono što imamo a imamo četiri osnovne škole za djecu sa smetnjama u razvoju koje imaju stručnjake i opremu i mogu da pomognu u obukama stručnih saradnika i nastavnika širom Republike Srpske“, pojasnila je Dukićeva.


Navela je i da su izmjenama važećeg zakona preciznije definisani kriterijumi za osnivanje privatnih škola, kao i procedure u vezi sa raspoređivanjem na posao direktora po isteku mandata a koji su imenovani po starom zakonu.


„Takvih direktora imamo još u mandatu, pa smo nastojali da budu u istom položaju kao direktori koje imenuje Vlada, da im se čuva mjesto s obzirom da je to javna funkcija“, pojasnila je Dukićeva.


Osvrnula se i na odredbu koja definiše da se proslava male mature održava u školama ili domovima kulture u lokalnim zajednicama.


Direktor Osnovne škole „Branko Radičević“ Banja Luka Darija Mićić rekla je da je za njihovu školu veoma značajno organizovanje resursno-stručnih centara jer u školi imaju učenike sa poteškoćama u učenju, kao i 12 asistenata koji pomažu ovim učenicima.


Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju biće organizovana i u Derventi, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju, Zvorniku i Bijeljini.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.