Nevesinje

Umjesto đaka, u klupama roditelji: Protest protiv kombinovanih odjeljenja

  • 05.09.2019. 18:53

Učionice područne škole u Kifinom Selu kod Nevesinja prazne. Za učenike od šestog do devetog razreda, ovdje, školska godina još nije počela. Umjesto đaka danas u klupama njihovi roditelji. 

Kažu protestvuju što je resorno Ministarstvo u ovoj školi naložilo kombinovana odjeljenja.

"Osjećam se vrlo loše, osjećam da smo diskriminisani. Nema ravnopravnosti, nije ravnpravan onak koji ima čas 45 minuta a ovi bi imali 22,5 minuta sa ometanjem dok se predaje drugom razredu. A ova škola je izuzetno uspješna, iz ove škole potiču republički i regionalni prvaci", kaže Slobodan Milošević, roditelj.

Zakon je jasan ako u školi nema 36 đaka za predmetnu nastavu razredi se kombinuju,poručuju iz Ministarstva. U Kifinom selu je 28 učenika od šestog do devetog razreda. Roditelji istrajni, djeca pod ovim uslovima u školu neće ići.

"Samo hoćemo prava naše djece. U zakonu stoji da je broj od 36 učenika potreban da bi bila čista odjeljenja. U tom istom zakonu stoji da svako dijete ima jednaka prava za školovanje. Samo ta prava hoćemo, čas za jedan razred 45 minuta", kaže Tatjana Jonlija, roditelj.

"Samo želimo da naša djeca imaju pravo kao i ona u Nevesinju ili Banjaluci", kaže Tomislav Grahovac, roditelj.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture ATV-u odgovaraju da su uradili sve po Zakonu o osnovnom vaspitanju. Jasno kažu zakon je isti za sve.

"Veoma je bitno da ovakvom organizacijom neće doći do potpunog gubitka norme radnika, odnosno proglašenja tehnološkog viška radnika. S obzirom da je u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju direktor škole odgovoran za zakonitost rada i za uspješno obavljanje djelatnosti škole, očekujemo da rukovodstvo OŠ „Risto Proroković“ postupi u skladu sa Zakonom i organizuje normalno izvođenje nastave u Područnom odjeljenju Kifino Selo", poručuju iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Za glavu se hvata direktorica OŠ „Risto Proroković“ u Nevesinju. Mara Šaran kaže da je između dvje vatre jer niko ne odustaje ni roditelji ni Ministarstvo.

"Jednostavno ne možemo uticati na roditelje da promijene svoje mišljenje da dovedu djecu u školu. Napominjem, da su sva djeca u područnom odjeljenju Kifino Selo i razrednu nastavu pohađala u kombinovanim odjeljenjima", kaže Mara Šaran, direktor OŠ "Risto Proroković" Nevesinje.

Predmetnu nastavu u ovoj područnoj školi pohađaju djeca iz nekoliko nevesinjskih sela. Mještani kažu ako nastava ovdje ne bude kvalitetna prinuđeni su djeci voziti u centralnu školu u Nevesinju.

Ova seoska škola ima tradiciju dugu jedan vijek, zadnjih godina nekoliko puta je i renovirana pa su ovdje uslovi za đake bolji kako kažu roditelji nego u nekim gradskim školama.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.