Jasenovi Potoci

Uklonjen farmaceutski otpad nakon više od dvije decenije

  • 26.11.2019. 09:39

Farmaceutski otpad sa dvije deponije u Jasenovim Potocima, koje se nalazi na pola puta između Mrkonjić Grada i Glamoča, spakovan je u vreće i odvezen sa ovog lokaliteta, saznaje Srpskainfo.

Riječ je o lijekovima čiji je rok istekao još prije dvije i po decenije, za koje se pretpostavlja da su u Jasenove Potoke bačeni krajem rata u BiH.

Kako je za Srpskainfo potvrđeno u opštini Mrkonjić Grad, otpad je 19. novembra utovaren i prevezen do konačnog zbrinjavanja.

"Opština Mrkonjić Grad je 15. oktobra ponovo raspisala tender za zbrinjavanje farmaceutskog otpada. Odlukom načelnika opštine, 4. novembra je, kao najpovoljniji izvođač radova, izabrana firma 'Reciklon RS' Ljubinje. Preuzimanju farmaceutskog otpada su prisustvovali predstavnici opštine Mrkonjić Grad i firme 'Reciklon RS', a o svemu smo obavijestili resorno ministarstvo i Inspektorat RS", kaže za Srpskainfo načelnik opštinskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Mitar Cvijić.

Podsjetimo, Srpskainfo je prva pisala o deponijama s farmaceutskim otpadom u Jasenovim Potocima, za čije su postojanje javnost i nadležni saznali nakon što su mještani, u martu ove godine, prijavili da se Jasenovim Potocima širi nesnosan smrad.

Tom prilikom iz Inspektorata RS su saopštili da su, u blizini sela Jasenovi Potoci, nepoznate osobe bacile medicinski otpad.

"Otkrivene su dvije veće deponije lijekova, koje datiraju od poslijeratnog perioda. Rokovi upotrebe koji su bili vidljivi, odnose se na period od 1993. do 1997. godine. Na pomenutim deponijama nalaze se tebletirani, parenteralni proizvodi, sirupi, šprice, praškovi, igle stranih proizvođača", rekli su u Inspektoratu Republike Srpske.