Štab za vanredne situacije

Uklanjanje avio-bombi u Novom Gradu

  • 22.08.2019. 07:47

Iz korita rijeke Sane u Novom Gradu na lokaciji ispod željezničkog mosta danas će biti uklonjeno šest avio-bombi težine po 70 kilograma, zaostalih iz Drugog svjetskog rata.

Bombe će od 9.00 do 11.00 časova ukloniti pripadnici Sektora za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite, najavljeno je iz opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Izdata je naredba o privremenom udaljavanju stanovništva u poluprečniku od 100 metara od željezničkog mosta na Sani, u dijelu ulica Meše Selimovića i Banjalučke. 

Zabranjeno je kretanje i boravak stanovništva na otvorenom prostoru od 9.00 do 11.00 časova u dijelovima naselja Urije i Buljuk u poluprečniku od 200 metara od mosta na rijeci Sani, u dijelu ulica Meše Selimovića i Banjalučke. 

U zoni poluprečnika od 800 metara od mosta na Sani zabranjen je saobraćaj vodenim putem od 9.00 do 11.00 časova. 

U zoni poluprečnika od 500 metara od željezničkog mosta na Sani mještani su upozoreni o aktivnostima koje će biti sprovođene. 

Građani su dužni da prije napuštanja objekata otvore sve zastakljene površine. 

Iz Štaba su apelovali da stanovnici ovih naselja sarađuju sa nadležnim službama zaštite i spasavanja, pridržavajući se njihovih uputstava. 

Početak i kraj akcije neutralizacije eksplozivnih sredstava zaostalih iz Drugog svjetskog rata biće označen zvučnim signalima, sirenom za uzbunjivanje iz opštinskog Centra za obavještavanje, kao i u sredstvima informisanja. 

Od ponedjeljka, 12. avgusta, korito rijeke Sane između drumskog i željezničkog mosta zajedno pregledaju pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite, Ministarstva unutrašnjih poslova Češke, Federalne uprave Civilne zaštite i ronioci iz Srbije, koji će učestvovati u njihovom uklanjanju. 

Avionske bombe će nakon vađenja iz vode biti transportovane čamcima češke policije, a zatim pretovarene i prevezene do Petkovca, gdje će biti neutralisane.