Teslić

Ukinuta odluka o vanrednoj situaciji, stanovništvo sabira štetu

  • 15.05.2019. 19:21

Ovo je četvrti put da su nam kuće poplavljene. Uništeni su zidovi, temelji i nije sva šteta samo u namještaju, ovako priču počinje Esad Hujdur iz teslićkog naselja Stenjak. Ogorčen je na lokalnu Upravu i Civilnu zaštitu, za koje kaže da se nisu organizovale iako su bile najavljene obilne padavine. 

"To je bruka i sramota. Nijedna vreća, iako je bila izjava da je Civilna zaštita spremna. Ovo se moglo spriječiti. 300 vreća mi smo ih mogli platiti ako treba. Ovdje je na hiljade i hiljade maraka štete", kaže Esad Hujdur iz Stenjaka. 

Komisija za procjenu štete od poplava na stambenim objektima obilazi domaćinstva u Stenjaku, Gaju, Žarkovini i Vrelima. Obišli su danas i Milivoja Palačkovića iz Stenjaka. 

"Bio sam neku veče kad je dolazio načelnik, samo se okrenuo i otišao. To je stvarno sramota. To je katastrofa, ovo je bolest, zaraza. Nema od ovoga ništa, ja sve to moram izbaciti i krevete", kaže Milivoje Palačković iz Stenjaka.

Pune ruke posla imaju i u Komisiji za procjenu štete u poljoprivredi. Vlasnik voćnog rasada „Polen“ tvrdi da je samo u njegovom gazdinstvu šteta od poplava oko 100 000 maraka. 

"S obzirom da su ovdje i matičnjaci i stabla, i proizvodni dio, neka za dvije godine, neka za treću godinu priprema, po meni je preko 100 000 KM trebala biti ošteta, mada bi vrijednost proizvodnje kad bi se finalizirala mnogo veća", kaže Simo Jovičić, vlasnik voćnog rasadnika "Polen" iz Teslića. 

U Opštinskoj upravi kažu da je značajna šteta i na privrednim objektima i infrastrukturi. Prema prvim procjenama, samo šteta na infrastrukturi veća je od dva i po miliona maraka. 

"Šest mostova oštećenih, na nekoliko mjesta na lokalnoj putnoj mreži oštećenja, da ne govorim koliko ima oštećenja na nekategorisanim putevima jer je ogromna putna mreža", kaže zamjenik načelnika opštine Teslić, Milovan Stanković.

Iako je u Tesliću opasnost prošla, problemi ne jenjavaju. U gradskom vodovodu kažu da čekaju rezultate ispitivanje ispravnosti vode za piće koji bi trebalo biti poznati u petak. Nadljudskim naporima, još juče, uspjeli su da otklone začepljenja na glavnoj cijevi vodozahvata u Studencima. Preporučuju da se voda trenutno koristi  samo u sanitarne svrhe.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник