Dragan Bogdanić

UKC RS ne zaostaje ni za jednim medicinskim centrom u EU

  • 20.09.2018. 21:38

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u ovom momentu ne zaostaje ni za jednim medicinskim centrom u EU, istakavši da je daleko iznad svih u okruženju.

"Mi smo u roku, sa planiranim budžetskim sredstvima, uspjeli da završimo rekonstrukciju i dogradnju Univerzitetskog kliničkog centra Srpske i to predstavlja najveći napredak u zdravstvu u posljednjih 50 godina", rekao je Bogdanić. 

On je za RTRS izjavio da je napokon riješen problem hirurgije, koji je godinama bio gorući problem, te da će sada bitio bezbijeđen konfor sa dobrom opremom i edukovanim medicinskim kadrom za sve pacijente. 

Prema njegovim riječima, prve operacije u novim hirurškim salama u ponedjeljak, 24. septembra, uradiće doktori iz Sankt Petergurga, što će biti i prilika da prenesu svoje znanje na kolege iz Banjaluke. 

Bogdanić je dodao da je plan da Univerzitetski klinički centar bude krovna organizacija u zdravstvu Srpske gdje bi trebalo da budu pružene sve zdravstvene usluge. 

"Samo za pojedine rijetke i teške bolesti pomoć ćemo morati tražiti u drugim sistemima, prije svega, u Srbiji", rekao je on. 

Govoreći o opremi, Bogdanić je rekao da je riječ o najsavremenijoj koja trenutno postoji u medicini, ali i da se vodilo računa o racionalnom ulaganju. 

Bogdanić je podsjetio da su u toku tenderi za nabavku, rekonstrukciju i izgradnju kardiohirurgije, čime će zdravstveni sistem Srpske biti u potpunosti zaokružen. 

On je najavio da je u planu nastavak rekonstrukcije klinika za ginekologiju i akušerstvo, pedijatriju i infektivne klinike. 

"Očekujem da će se u periodu od šest mjeseci ili malo duže završiti tender, a nakon toga ide rekonstrukcija koja će trajati najmanje dvije godine. Do kraja ove godine počeće rekonstrukcija tehničko-energetskog bloka, čime će Centar imati modernu energanu koja će ispuljavati sve kriterijume, od očuvanja životne sredine do energetske efikasnosti", rekao je Bogdanić. 

On je podsjetio da će na kraju svih ovih radova uslijediti izgradnja medicinske škole i medicinskog i stomatološkog fakulteta. 

Govoreći o otvaranju nove bolnice u Sarajevu, najavljene za 5. oktobar, Bogdanić je izrazio zadovoljstvo što će ova regija dobiti modernu, savremenu i arhitektonski dobro riješenu bolnicu. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)