Obavili je ruski ljekari

UKC RS: Izvršena prva operacija u novim salama

19:56, 24.09.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Komlikovanu i zahtjevnu operaciju uklanjanja tumora debelog crijeva sa metastazom na jetri zajedno su izveli onkolozi iz Sankt Petereburga i Univerzitesko kliničkog centra iz Banjualuke. Najmodernije opremljene sale i stručnjaci koji mogu da izvedu i najteže zahvate, dokaz su da UKC postaje regionalni lider u oblasti zdravstva, kaže prvi čovjek ove ustanove.

"Jako je bitno naglasiti da je ovo veoma komplikovana operacija tumora debelog crijeva gdje su prije rezovi bili 10-15 cm. Pacijenti su ležali po 10-20 dana u bolnici. Sada su rezovi 1-2 cm i pacijent nakon par dana može da ide kući", kaže Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Pacijent je dobro, ubrzo će biti pušten i na kućno liječenje, kažu iz Kliničkog centra. Hirurške procedure  su skraćene zbog nove tehnologije i opreme koja je oduševila i stručnjake iz Rusije. Uslovi su, kažu, bolji i od onih u kojima oni rade.

"Hvala direkotru centra na prilici da prisustvujemo otvaranju i daljoj i bliskoj saradnji. Vi ste upravo pokazali da niste samo bratski narod nego ste i profsionalci koji znaju da rade svoj posao", rekao je Vitalij Vikotorovič Jegorenkov, zamjenik direktora za medicinska pitanja za hirurške grane medicine u Onkološkom centru u Sankt Peterburgu.  

Što  se tilče opreme i mi takođe radimo u novom centru, ali u ovom slučaju vi ste čak i bolji od nas. Ja želim da centar napreduje, da nemate baš teške pacijente i da sve napreduje i da posao ide sve bolje i bolje", rekao je Ikram Islailovič Alijev, šef Odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburga. 
 
Prvom operacijom zadovoljan je ministar zdravlja. Udružene snage i u operacionim salama, još su jedan dokaz prijateljstva srpskog i ruskog naroda, kaže Dragan Bogdanić. 

"Ovo je istorijski i prijateljski i na svaki drugi način lijep potez kolega iz Sankt Peterburga koji su danas ovdje bili i koji su na neki način stavili pečat na početak rada novih operacionih sala hirurgije na lokaciji Paprikovac. A samim tim i učtvrstili, potvrdili prijateljstvo dva naroda koje će se u budućnosti samo unaprjeđivati", kaže Bogdanić. 

Sjeverno krilo UKC-a svečano je otvoreno u subotu, a u njemu su nalaze hirurške sale i intenzivna njega kakvu imaju samo najsavremeniji zdravstveni centri u svijetu. VIše od 100 ljekara u toku ove godine stručno se usavršavalo u inostranstvu, kako bi spremni dočekali rad sa novom opremom.