UKC: Ljekari osposobljeni za liječenje kritično oboljelih dobili sertifikate

  • 02.04.2021. 15:41

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci danas su uručeni sertifikati ljekarima koji su uspješno pohađali trening-kurs "Osnovi liječenja kritično oboljelih", koji su prošla 32 ljekara iz UKC-a, te opštih bolnica Doboj, Bijeljina, Zvornik i Foča.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je novinarima u Banjaluci da su, osim edukacije ljekara u vezi sa pandemijom virusa korona, u UKC-u pratili sva saznanja u svijetu o tome.

On je naveo da su zajedno sa eminentinim stručnjacima iz SAD krenuli u edukaciju zdravstvenih radnika iz svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj i sertifikate će dobiti, naglasio je Đajić, sada već svjetski stručnjaci u bolnicama širom Srpske.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Peđa Kovačević podsjetio je da je, zahvaljujući menadžmentu i vizionarstvu generalnog direktora UKC-a, još u julu prošle godine okupljena ekipa profesora sa Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Kovačević je dodao da je generalni direktor dao zadatak da bude sprovedena edukacija medicinskih radnika, prije svega ljekara, te medicinskih sestara s ciljem da se odgovori na drugi talas pandemije virusa korona, koji je došao na jesen.

"Zajedničkim snagama, od samog menadžmenta UKC-a, pa do svakog ljekara koji radi u našoj bolnici taj zadatak smo shvatili vrlo ozbiljno jer, bez edukacije, prenosa znanja, bez transfera onih vještina koje znamo, nema liječenja opšte populacije u Srpskoj", rekao je Kovačević.

Specijalizant završne godine specijalizacije iz pulmologije iz Opšte bolnice Doboj Milenka Bandić Milovac rekla je da su na kursu stekli znanja i vještine u vezi sa zbrinjavanje kritično ugroženog pacijenta.

"Sve je to omogućilo da se u našoj matičnoj ustanovi osnuje jedinica intenzivnog liječenja za kovid pozitivne pacijente koja broji 14 kreveta i koja je do sada uspjela da zbrine sve pacijente koji su bili vitalno ugroženi i na taj način rastereti UKC", rekla je ona.

Ona je istakla da su u posljednje vrijeme bolnički kapaciteti prepunjeni, zbog čega je pozvala sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i pristupe vakcinaciji.

Sertifikati su dodijeljeni ljekarima koji su uspješno pohađali trening-kurs "Osnovi liječenja kritično oboljelih" (Fundamentals of Critical Care Support course).

Kurs je pokrenulo još 1994. godine godine Američko udruženje intenzivista s ciljem da osposobi medicinske profesionalce za osnove liječenja kritično oboljelih pacijenata.

Kurs je trajao od septembra prošle godine do marta ove godine, a prošla su ga ukupno 32 ljekara iz UKC-a Republike Srpske, te opštih bolnica Doboj, Bijeljina, Zvornik i Foča.

Predavači su bili ugledni profesori sa Klinike "Mejo", a Američko udruženje intenzivista obezbijedilo je grant od 100.000 dolara, uključujući onlajn program i udžbenike, te imenovalo načelnika Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Peđu Kovačevića da vodi kurs za prostor Republike Srpske.

Тагови: